<% Latr = Request.QueryString("Latr") %>
 
Επικοινωνία



GEORGES BATAILLE

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΜΑΤΙΟΥ

Παρουσίαση
"Θα ήταν σοβαρό ατόπημα του μεταφραστή της Ιστορίας του ματιού το να επιχειρήσει να καθοδηγήσει προκαταβολικά ή ακόμα και να προετοιμάσει με κάποιο τρόπο τον αναγνώστη της. Αλλά θα ήταν σοβαρή παράλειψη και του αναγνώστη το να διαβάσει την Ιστορία του ματιού απροετοίμαστος, αγνοώντας δηλαδή ποιος είναι αυτός που την έγραψε και μέσα σε ποια πλαίσια ενός πολύ, απρόβλεπτα, ευρύτερου και πολυδιάστατου έργου εντάσσεται, λειτουργεί και αξιολογείται", γράφει στην εισαγωγή του ο Δημήτρης Δημητριάδης. Παραπέμπουμε, λοιπόν, τον αναγνώστη που θέλει να πλησιάσει το έργο του Μπατάιγ στην λαμπρή αυτή εισαγωγή καθώς και στον Πρόλογο που συνέταξε η Αγγελική Πέτρα-Συρινιώτη για την έκδοση του έργου Η μητέρα μου (Άγρα, 2001).
Ο Μπατάιγ άρχισε να γράφει το εκτενές αυτό αφήγημα το καλοκαίρι του 1927. Το ολοκλήρωσε και το δημοσίευσε το 1928 με το ψευδώνυμο Lord Auch (Lord: έτσι αποκαλείται στα αγγλικά στα Ιερά κείμενα ο Θεός. Auch: συντομογραφία του γαλλικού aux chiottes=στον απόπατο). Κυκλοφόρησαν τότε κρυφά 134 αντίτυπα με οχτώ πρωτότυπες λιθογραφίες του Andre Masson. Η δεύτερη γαλλική έκδοση έγινε μετά θάνατον σε 10 000 αντίτυπα, από τις εκδόσεις Jean-Jacques Pauvert το 1967, με το πραγματικό όνομα του Μπατάιγ.
Το πρώτο αυτό ερωτικό κείμενο του Μπατάιγ, όπου ο αφηγητής παραθέτει τα ερωτικά επεισόδια της ιστορίας που έζησε νέος με τη νεαρή Σιμόν, φέρει τη σφραγίδα της συνάντησης του συγγραφέα με το έργο του Σαντ, αλλά και κάποιων παιδικών ενθυμήσεων, την εμμονή στην εικόνα ενός πατέρα τυφλού, συφιλιδικού, και την ανάμνηση του τραγικού θανάτου του ταυρομάχου Μανουέλ Γκρανέρο στις 7 Μαίου του 1922 στις αρένες της Μαδρίτης (σκηνή που ο Μπατάιγ θα μεταφέρει εδώ στις αρένες της Σεβίλλης): ο συγγραφέας υπήρξε μάρτυς της σκηνής: το κέρατο του ταύρου διαπέρασε το μάτι και το κρανίο του ταυρομάχου.

Απόσπασμα
Υπάρχουν άνθρωποι που το σύμπαν τους φαίνεται τίμιο, επειδή οι τίμιοι άνθρωποι έχουν μουνουχισμένα μάτια. Γι' αυτό και φοβούνται την προστυχιά. Δεν αισθάνονται καμιά αγωνία όταν ακούν το λάλημα του κόκορα ούτε όταν περπατάνε κάτω από έναστρο ουρανό. Αυτό που συμβαίνει με τους περισσότρους ανθρώπους, είναι ότι γεύονται "τις σαρκικές απολαύσεις", με την προϋπόθεση όμως να είναι ανούσιες.
Από κείνα όμως τα χρόνια, για μένα δεν υπήρχε καμιά αμφιβολία πάνω σ' αυτό το θέμα: δε μου άρεσε αυτό που ονομάζουμε "σαρκικές απολαύσεις" επειδή πράγματι είναι πάντα ανούσιες. Εμένα, το μόνο που μου άρεσε, ήταν κάθε τι που θεωρούμε "βρώμικο". Ούτε κι η συνηθισμένη κραιπάλη μ' ικανοποιούσε, κάθε άλλο μάλιστα, γιατί αυτή το μόνο που κάνει είναι να βρωμίζει την κραιπάλη, κι αφήνει απείραχτο, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, κάτι ανώτερο κι απόλυτα καθαρό. Η κραιπάλη που ξέρω εγώ, σπιλώνει όχι μόνο το κορμί μου και τις σκέψεις μου, αλλά και κάθε τι που μπορεί να συλλάβει μπροστά της το μυαλό μου, δηλαδή το μέγα έναστρο σύμπαν που δεν παίζει παρά μόνο το ρόλο σκηνικού.

 

Βιογραφικά στοιχεία
Ο Ζωρζ Μπατάϊγ (Γαλλία, 1897-1962) μετά από μια νεανική έντονη μυστικιστή διάθεση, ασχολήθηκε με τον Νίτσε, την ψυχανάλυση, τη φιλοσοφία, τη θρησκεία, τη θεολογία, την ανθρωπολογία και συναναστράφηκε τους υπερρεαλιστές χωρίς ποτέ να προσχωρήσει καθαρά στις γραμμές τους. Παρακολούθησε τα μαθήματα του Alexandre Kojeve για τον Hegel, ο οποίος μαζί με τον Νίτσε και τον μαρκήσιο ντε Σαντ θα γίνει ένας από τους άξονες αναφοράς της σκέψης του.
Το 1924 διορίζεται στην Εθνική βιβλιοθήκη της Γαλλίας.
Το 1928 δημοσίευσε με ψευδώνυμο την Ιστορία του ματιού (ελλην. έκδ. Άγρα 1980).
Ασχολήθηκε συστηματικά με την έκδοση ή τη συμμετοχή σε διάφορα περιοδικά : Documents (1929-30), Critique Sociale (1933), Minotaure (1932-33), και κυρίως με το Acephale, που ίδρυσε με τον ζωγράφο Andre Masson (1936).
Το 1935, την περίοδο του Λαϊκού Μετώπου, ιδρύει την πολιτική ομάδα " Αντεπίθεση " (" Contre Attaque ") με τους Andre Breton (προσωρινή συμφιλίωση), Paul Eluard, Pierre Klossowski, Benjamin Peret και τον Yves Tanguy.
Το 1936 ιδρύει το Κολέγιο Ιερής Κοινωνιολογίας με τον Roger Caillois και τον Michel Leiris.
Γράφει την Έννοια της δαπάνης (1933), την Εσωτερική Εμπειρία (1934 - μετά τη μύησή του σε ανατολικές μεθόδους), το Γαλάζιο τ' ουρανού (1936), τη Μαντάμ Εντουαρντά (1937 - με το ψευδώνυμο Pierre Angelique - ελλην. έκδοση Άγρα, 1980 ), το Περί Νίτσε (1943 - που μαζί με τον Ένοχο και την Εσωτερική Εμπειρία θα αποτελέσουν το Αθεολογικό Άθροισμα), τον Αρχαγγελικό (1944), το Αλληλούια (1947), τη Θεωρία της θρησκείας (1948), τον Αββά Γ. (L'Abbe C., 1950).
To 1946 ιδρύει το περιοδικό Critique που η έκδοσή του θα συνεχιστεί και μετά το θάνατό του το 1962.
Το 1950 γράφει τον πρόλογο στο Ζυστίν ή Οι ατυχίες της αρετής του μαρκήσιου ντε Σαντ.
Το 1955 γράφει το Η προϊστορική ζωγραφική : Λασκώ ή Η γέννηση της τέχνης, το 1957 το Η λογοτεχνία και το κακό (ελλην. έκδοση Πλέθρον, 1979) και το 1961 Τα δάκρυα του έρωτα (ελλην. έκδ. Νεφέλη, 1981).
Το 1962 πεθαίνει στο Παρίσι. Το 1966 και το 1967 ο J. J. Pauvert εκδίδει δύο σπουδαία πεζογραφήματά του που δεν είχαν δημοσιευτεί όσο ζούσε : Η μητέρα μου (ελλην. έκδοση Άγρα, 2001) και Ο Νεκρός (ελλην. έκδοση Άγρα, 1981).
Το 1971 οι εκδόσεις Gallimard αρχίζουν την έκδοση των πολύτομων Απάντων του, με δημοσιεύσεις πολλών άγνωστων γραφτών του, με φροντίδα του Michel Foucault, του Maurice Blanchot κ.ά.


Πίσω