[…] Δεν κάνει πίνακες που θα διακοσμήσουν απλώς το εξώφυλλο, αντίθετα κάνει μια ζωγραφική σύνθεση ερμηνευτική του κειμένου που του προτείνεται, και που δομείται στις πέντε πλευρές ενός εξωφύλλου: εμπροσθόφυλλο, οπισθόφυλλο, ράχη, αυτιά. […] Η εκδοτική μας σχέση ολοκληρώθηκε με τον πλέον εντυπωσιακό τρόπο όταν, μετά από έξι χρόνια προετοιμασίας, πραγματοποιήθηκε το 1994 η έκδοση του 35ου βιβλίου του Πλίνιου του Πρεσβύτερου Για την αρχαία ελληνική ζωγραφική. Εκεί ο Αλέκος Λεβίδης πέρασε από τη θέση του εικονογράφου των συγγραφέων και των κειμένων στη θέση του συγγραφέα, μεταφραστή, σχολιαστή και επιμελητή. Ο ζωγράφος των εξωφύλλων της Άγρας κατέκτησε μεμιάς και θριαμβευτικά όλες τις ιδιότητες των δημιουργών της."
Από το κείμενο του Σταύρου Πετσόπουλου
"Εδώ έχουμε εξώφυλλα που σκέφτονται… […] Μαρτυρώντας σιωπηλά, πρώτα τον αμέριστο θαυμασμό του, ψηλαφητά, σχεδιαστικά δηλαδή, μελετά τα μυστικά, τις αρμονίες, τα χρώματα, το ύφος, το ήθος της ζωγραφικής. […] Είναι ποικίλα τα ζητούμενα στα εξώφυλλα του Α. Λεβίδη. Μία μελέτη-αντιγραφή από ένα παλιό έργο, μία λεπτομέρεια από πίνακα του Τσαρούχη. Σχέδια, φάσεις που μαρτυρούν την αγάπη του για τον Picasso. Μελέτες για την αρχαία ελληνική ζωγραφική. Collages με αποσπάσματα έργων του και άλλα. Στοιχεία, δοκιμές και μονοπάτια που συνήθως δεν παίρνει όταν ζωγραφίζει."
Από το κείμενο του Αλέξη Κυριτσόπουλου
Βιογραφικά στοιχεία
Ο Αλέκος Λεβίδης γεννήθηκε το 1944 στην Αθήνα. Το 1963 άρχισε σπουδές σκηνοθεσίας και σκηνογραφίας στο Πανεπιστήμιο του Theatre des Nations , στο Παρίσι. Συνέχισε τις σπουδές του (1964-1969) και πήρε δίπλωμα αρχιτεκτονικής από την Ecole d' Architecture de l' Universite de Geneve.
Από το 1982 έχει κάνει 16 ατομικές εκθέσεις σε γκαλερί των Αθηνών (Ώρα, Σκουφά, Άστρα, Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, Γκαλερί 3, Τεχνόπολη-Γκάζι), των Χανίων (Μυλωγιάννη), της Πάτρας (Πολύεδρον), όπως και στο Φεστιβάλ Άργους και στην Δημοτική Βιβλιοθήκη της Caen, στη Γαλλία. Έργα του παρουσιάστηκαν επίσης σε 19 ομαδικές εκθέσεις σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.
Ο Αλέκος Λεβίδης έχει επίσης κάνει τοιχογραφίες (σε ιδιωτικές κατοικίες), σκηνικά για την Αντιγόνη του Σοφοκλή (1991, Νέα Σκηνή, Αθήνα) και για την όπερα του Γ. Κουμεντάκη Έσσεται ήμαρ… (1995, Φεστιβάλ Άργους, Αρχαίο Θέατρο Άργους), και έχει ασχοληθεί με τον σχεδιασμό εξωφύλλων βιβλίων και διαφόρων εντύπων.
Έχει εκδώσει έξι βιβλία με έργα ζωγραφικής του: Ζωγραφική 1982-1986 (1986), Εικονογραφίες (1988), Λουόμενοι (1990), Αντιγόνη - Περί την απεργασίαν των όψεων (1994), Ζωγραφική για βιβλία (1998) και Δώδεκα πίνακες (2004), όλα στις εκδόσεις Άγρα, όπου έχει επίσης μεταφράσει και επιμεληθεί το 35 Βιβλίο της Φυσικής Ιστορίας του Πλίνιου του Πρεσβύτερου, Περί της Αρχαίας Ελληνικής Ζωγραφικής (1994). Το τελευταίο αυτό έργο τιμήθηκε το 1995 με το Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών. Το 2000 εκδόθηκε επίσης το έργο του Μεγάλη Ελλάδα και Ελληνικά μνημεία της Κάτω Ιταλίας και Σικελίας (ημερολόγιο του 2000).
Από το 1995 μέχρι σήμερα συμμετείχε σε συνέδρια στην Ελλάδα και το Εξωτερικό, με θέμα τη αρχαία ελληνική και βυζαντινή ζωγραφική τέχνη, τα πορτραίτα του Φαγιούμ, τα χρώματα και τις αναμείξεις τους. |