<% Latr = Request.QueryString("Latr") %>
 
Επικοινωνία



ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΠΟΥΚΑΛΑΣ

ΣΗΜΑΤΑ ΛΥΓΡΑ

Παρουσίαση
Είναι η τέταρτη ποιητική συλλογή 38 ποιημάτων του Παντελή Μπουκάλα.
"Στα επτά χρόνια που μεσολάβησαν από την ποιητική συλλογή Ο μέσα πάνθηρας η εκφραστική πρόοδος έγινε φανερή. Η οξύτητα και η αδρότητα της διατύπωσης λειάνθηκαν με λυρικά στοιχεία και η θεματολόγία απλώθηκε ακόμη περισσότερο προς τον κοινωνικό χώρο, οι αντιδράσεις απέναντι στον οποίο δεν είναι πια πρωτογενείς, οργίλες ή κυνικές αλλά το αποθησαύρισμα μιας κατασταλαγμένης περισυλλογής και πίκρας." (Ε. Γαραντούδης)


Κρίσεις
"Τα Σήματα λυγρά (το επίθετο μας παραπέμπει στη λύπη και στον όλεθρο) απεικονίζουν μια παρατεταμένη διανοητική περιπέτεια, ένα ταξίδι του νου σε ανοίκειους τόπους του γνωστικού του πεδίου, σε μέρη όπου η συνείδηση και η εποπτεία πληρώνουν ακριβό τίμημα για να επιβιώσουν. "Ουδέν εν τη αισθήσει ό μη πρότερον εν τη νοήσει", γράφει σε κάποιο σημείο ο ποιητής, αντιστρέφοντας την κοινόχρηστη αριστοτελική ρήση. Αντιστροφή η οποία δείχνει και την κατεύθυνση που ακολουθεί η θεματολογία του: ο κόσμος ως γράφημα και ως νοητικό άνυσμα με φορά προς το μηδέν. Ό,τι κερδίζουμε σε γνώση και σε πνεύμα, το χάνουμε στον απαιτητικό και παμφάγο στίβο της ύπαρξης. […] Στην πραγματικότητα ο Μπουκάλας δεν ασχολείται με τις αξίες του νοός, αλλά με τις απτές συνέπειες των προβολών του στο υλικό, καθημερινό μας σύμπαν. Και για να καταστούν ανάλογες συνέπειες ορατές, απαιτείται επίμοχθη γλώσσα: με ρητορικές εξάρσεις και σιωπηρές συστροφές, με καθ' υπερβολήν σχήματα και λελογισμένες μεταφορές, με ελεύθερο στίχο και παραδοσιακό μέτρο."
Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, Ελευθεροτυπία, 27-2-1992

"Αυξάνει η προσήλωση στην επιλογή της λέξης, ανασύρονται στίλβοντα δείγματα από διαφορετικές γλωσσικές και λογοτεχνικές στρωματώσεις. Ωστόσο, η έκφραση φαίνεται πιο αφαιρετική, συχνά επιγραμματική, όπως το ρήμα υποχωρεί, και ταυτόχρονα ποικίλλει τους χρόνους του, αφήνοντας μόνο το ουσιαστικό στη διαπάλη του με το επίθετο. Όσο το βίωμα πληθαίνει και η μνήμη μακραίνει, αδυνατίζει μάλλον η λαγνεία της λέξης, ζητώντας το ειδικό βάρος της."
Μάρη Θεοδοσοπούλου, Εποχή, 18-10-1992

Απόσπασμα

ΣΤΟ ΑΛΟΓΟ ΚΑΒΑΛΑ

Πομπεύοντας το αδύνατο
με λέξεις
Ανάβοντας ένα φωνήεν,
έρμαιο του αγίου σώματος που λειτουργείται,
να ημερέψει το σκότος
Σελώνοντας το τέλος
να διανύσεις πάλι το κενό το ακόρεστο
απ' την αρχή να ξαναπιάσεις το τραγούδι
το πικρό
ώς να γλυκάνει ο τρόμος
"μη
μη με παίρνεις
με γέλασαν
χάρε μη με παίρνεις
της άνοιξης τ' αηδόνια με γέλασαν
μη
γιατί δεν με ξαναφέρνεις"
Πώς έγινε και μείναμε φτωχοί με τέτοια προίκα
Πώς έγινε και δαπανούμε χιλιάδες τις λέξεις
για να πούμε το σώμα
που ατραγούδιστο εχάθη στον καιρό του
Πώς έγινε και συχνάζουμε πια
στης ψυχής τα υπόγεια
Πώς έγινε κι όλο να φεύγει ο χορός
μακριά από τη μνήμη
Πώς έγινε και ξέπεσε σε δόλωμα το βλέμμα
και σε τρόμο,
εκεί που κατοικούσε κάποτε ο άνεμος
κι η γενναιοδωρία
Πώς έγινε να ξεκρεμάμε κάθε πρωινό
έναν απ' τους σβησμένους εαυτούς,
να τον ντυνόμαστε κι ας μη μας πάει
κι ας τον μισούμε
όσο μισούμε το φύλλο του ημερολογίου
που μας πετάει ξοδεμένους
στον κάλαθο των ονείρων.
Πώς έγινε κι αντέχουμε την απουσία μας


Βιογραφικά στοιχεία

Ο Παντελής Μπουκάλας γεννήθηκε το 1957 στο Λεσίνι του Μεσολογγίου. Αποφοίτησε από την Οδοντιατρική Αθηνών. Από το 1989 επιμελείται την ανά Τρίτη σελίδα του βιβλίου στην εφημερίδα Καθημερινή, όπου επίσης δημοσιεύει καθ' εκάστην επιφυλλίδες πολιτικού και κοινωνικού σχολιασμού. Έχει συνεργαστεί συστηματικά με το περ. Πολίτης, την εφημ. Πρώτη και άλλα έντυπα. Είναι διορθωτής και επιμελητής εκδόσεων. Μετέχει στο διοικητικό συμβούλιο του Μορφωτικού Ιδρύματος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών.
Έχει δημοσιεύσει από το 1980 στις Εκδόσεις Άγρα τα ακόλουθα βιβλία ποίησης : Αλγόρυθμος, Ο μέσα πάνθηρας, Σήματα λυγρά, Η εκδρομή της ευδοκίας, Ο μάντης, Οπόταν πλάτανος, καθώς και έναν τόμο δοκιμίων και βιβλιοκριτικών, υπό τον τίτλο Ενδεχομένως - Στάσεις στην ελληνική και ξένη τέχνη του λόγου.
Έχει μεταφράσει, για τον ίδιο εκδοτικό οίκο, τον ελληνιστικό Επιταφίου Αδώνιδος του Βίωνος και τα ποιήματα του τόμου Επιτάφιος Λόγος - Αρχαία ελληνικά επιτύμβια επιγράμματα.
Τον Οκτώβριο του 2001 κυκλοφόρησε, επίσης από την Άγρα, το βιβλίο του Υποθέσεις, όπου συγκεντρώνονται οι εκατόν τριάντα επιφυλλίδες του που δημοσιεύτηκαν στα κυριακάτικα φύλλα της Καθημερινής, από το 1995 έως και την πρώτη Κυριακή του 2001, εκτός από δύο που πρωτοτυπώθηκαν στις σελίδες του Δεκαπενθήμερου Πολίτη.

Περιεχόμενα
1. Κύκλος
2. Ύπαρ
3. Η φυλή μου
4. Λογοσπασμός
5. Πιθανότητα 1
6. Η καταγωγή
7. Ξόδι
8. Το δέρμα
9. Έμπυρα σήματα
10. Στιγμή
11. Σίσυφος
12. Πιθανότητα 2
13. Άκληρη νύχτα . . .
14. ... Νύχτα έγκυος
15. Έρως διαμπερής
16. Παραμυθία
17. Το δέντρο της απόγνωσης
18. Προπατορικό
19. Χάρη
20. Πιθανότητα 3
21. Συναίρεση
22. Ημερολόγιο
23. Άλγεβρα
24. Τρίστρατο
25. Εκτροπή
26. Λοκ αουτ
27. Πιθανότητα 4
28. Ενδεχομένως
29. Στον αστερισμό του Κυνός
30. Γραμματική
31. Εμμονη
32. Πιθανότητα 5
33. Στο άλογο καβάλα
34. Ερεβοδίφης
35. Βαρύτης
36. Η σπείρα
37. Ταρώ
38. Νόστος


Πίσω