<% Latr = Request.QueryString("Latr") %>
 
Επικοινωνία



ΓΑΛΑΝΑΚΗ ΡΕΑ - ΘΑ ΥΠΟΓΡΑΦΩ ΛΟΥΙ

Παρουσίαση

Ο ήρωας του βιβλίου υπογράφει με το ψευδώνυμο της παρανομίας "Λουί". Ο κατά κόσμον Ανδρέας Ρηγόπουλος γεννήθηκε έξω από την Πάτρα στο καράβι που διέσωζε τους δικούς του την ημέρα που ξέσπασε η επανάσταση του 1821. Αυτοκτόνησε πέφτοντας στο Αιγαίο το 1889, ακριβώς 100 χρόνια μετά τη Γαλλική Επανάσταση και λίγο πρίν το τέλος του 19ου αιώνα.
Η διάψευση των επαναστατικών οραμάτων, το τέλος του ρομαντισμού, η μελαγχολία και η αγωνία για τον άγνωστο επόμενο αιώνα, ο διχασμός ανάμεσα στη ζωή του συνωμότη και του ερωτευμένου, η παραδοσιακή και η σύγχρονη μορφή των επαναστάσεων, αναπτύσσονται στο μυθιστόρημα με τη μορφή ημερολογιακών επιστολών, γραμμένων από τον Ανδρέα Ρηγόπουλο, κατά τις τελευταίες μέρες της ζωής του, Χριστούγεννα 1888, προς μια γυναίκα με το όνομα Λουίζα. Αυτή οδηγεί και το μυθιστόρημα στην έξοδό του με το μονόλογο των τελευταίων σελίδων όπου αποκρυπτογραφείται και η λέξη του Δάντε Maremma, μεταγραμμένη λάθος από τον Α. Ρηγόπουλο λίγο πριν χαθεί.
Ο Ανδρέας Ρηγόπουλος, δημόσιος ρήτωρ, πολιτικός στοχαστής, εκδότης ανεύρετης εφημερίδας, συγγραφέας δύο θεατρικών έργων και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, ανήκει στους πρώιμους ριζοσπάστες και στους εκπρόσωπους του ρομαντισμού στην Ελλάδα. Ιδιαίτερα στους διανοητές μιας ακμαίας άλλοτε Πάτρας που βρήκαν τον δικό τους τόνο συνδέοντας τη φθίνουσα επτανησιακή παράδοση με το πνεύμα των Αθηνών.
Οι σπουδές του στην Ιταλία και η καταφυγή του εκεί ως αντιοθωνικού πολιτικού πρόσφυγα, οι σχέσεις του με τους Ευρωπαίους λόγιους τον Βίκτωρα Ουγκώ, τον Εντγκάρ Κινέ κ.ά., η συμμετοχή του σε διεθνή επαναστατικά σχήματα καθώς και τα μεγάλα ταξίδια του έφτασε μέχρι την Αμερική, του πρόσφεραν διαρκή και γόνιμη σχέση με τη Δύση. Στη σκιά της οραματίστηκε Ευρωπαϊκές και Βαλκανικές Ομοσπονδίες, εθνικές και κοινωνικές επαναστάσεις, την παλιά και τη σύγχρονή του Ελλάδα. Σ' αυτά τα οράματα αφιέρωσε την παραδειγματική ζωή του ο Πατρινός ευπατρίδης.

Απόσπασμα

Έβγαλε το ρολόι που του είχα δωρίσει. Άνοιξε το καπάκι με τον ανάγλυφο ρόδακα και κοίταξε την ώρα. Διέκρινα τους φίνους μαύρους δείχτες ενωμένους επάνω στο λατινικό δώδεκα. Για να ακριβολογήσω, ο λεπτοδείχτης είχε προχωρήσει ελάχιστα. Το ρολόι θα πρέπει να είχε σταματήσει, γιατί, ενώ το κράτησε για λίγο ανοιχτό, ο λεπτοδείχτης δεν μετακινήθηκε. Όμως εγώ καταλάβαινα πως κόντευε να ξημερώσει από τις χαμηλές νότες της πόλης, που ξυπνούσε κι αναδευόταν στο κλινάρι της. Μου είπε πως έφτασε κιόλας μεσάνυχτα και ότι έπρεπε να φύγει. Τα πρώτα εκατό της χρόνια, συνέχισε δίχως να μου εξηγήσει τι εννοούσε, αποδείχτηκαν ατελέσφορα. Αφού λοιπόν τελειώσει ο ασπασμός των δειχτών, αφού διαβούν οι ώρες και δω το ροδάμισμα της αυγής πίσω από τις κορφές του Παναχαϊκού, τότε αν τον είχα αγαπήσει, να τον ξαναθυμηθώ. Ανώνυμον, από μιαν ίσως άχρηστη επιλογή. Σπάταλα επώνυμο στην εποχή του.

Βιογραφικά στοιχεία

Η Ρέα Γαλανάκη γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1947. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στην Αθήνα. Ζει στην Πάτρα. Έχει εκδώσει ποιήματα, διηγήματα, δοκίμια και μυθιστορήματα. Τιμήθηκε με το Βραβείο Νίκος Καζαντζάκης (1987) και με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος (1999) για το μυθιστόρημα Ελένη ή ο Κανένας, το οποίο και αντιπροσώπευσε την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Αριστείο Γραμμάτων (1999) φτάνοντας ώς την τελική κρίση. Το μυθιστόρημα Ο βίος του Ισμαήλ Φερίκ πασάς. Spina nel cuore είναι το πρώτο ελληνικό μυθιστόρημα που η Ουνέσκο περιέλαβε στη "Συλλογή αντιπροσωπευτικών έργων της Ουνέσκο" (1994). Έργα της Ρέας Γαλανάκη έχουν μεταφραστεί σε αρκετές γλώσσες.
Πλήν εύχαρις, ποιήματα, Ολκός 1975 - Άγρα 1994
Τα ορυκτά, ποιήματα, Διογένης 1979 - Άγρα 1994
Το κέικ, Κέδρος 1980
Που ζει ο λύκος, Άγρα 1982 και 1986
Ομόκεντρα διηγήματα, Άγρα 1986 και 1997
Ο βίος του Ισμαήλ Φερίκ πασά, μυθιστόρημα, Άγρα 1989 [γαλλική (1992), αγγλική (1996), βουλγαρική (1998), ολλανδική (1998), τουρκική (1999) και γερμανική (2000) εκδόσεις]
Θα υπογράφω Λουί, μυθιστόρημα, Άγρα 1993 [αμερικανική έκδοση 2001]
Βασιλεύς ή στρατιώτης - Σημειώσεις, σκέψεις, σχόλια για τη λογοτεχνία, Άγρα 1997
Ελένη ή ο Κανένας, μυθιστόρημα, Άγρα 1998


Πίσω