<% Latr = Request.QueryString("Latr") %>
 
Επικοινωνία



ΓΑΛΑΝΑΚΗ ΡΕΑ - ΕΛΕΝΗ 'Η Ο ΚΑΝΕΝΑΣ

Παρουσίαση

Το μυθιστόρημα Ελένη ή ο Κανένας στηρίζεται σε μια πραγματική ιστορία. Το νήμα έδωσε η ζωή της Σπετσιώτισσας και πρώτης σπουδασμένης Ελληνίδας ζωγράφου Ελένης Αλταμούρα-Μπούκουρα, που μεγάλωσε στη μετεπαναστατική Ελλάδα του 19ου αιώνα, κόρη καπετάνιου που υπήρξε ο πρώτος θεατρώνης της Αθήνας. Ζωή δραματική, άγνωστη ακόμη εν πολλοίς, έλκει πρόσφατα το ενδιαφέρον κομίζοντας νέα στοιχεία στα ήδη δεδομένα, ότι δηλαδή εκείνη η Ελένη ντύθηκε στην Ιταλία ως άντρας προκειμένου να σπουδάσει, ότι ο έρωτας και ο γάμος της με τον ζωγράφο και επαναστάτη Σαβέριο Αλταμούρα γρήγορα διαλύθηκε, ότι επέστρεψε στην Αθήνα και εργάστηκε, ότι πέθαναν τα δύο παιδιά που ανέθρεψε πάνω στη νιότη τους -μια κόρη κι ο περίφημος ζωγράφος Ιωάννης Αλταμούρας-, ότι κατόπιν έζησε έγκλειστη στις Σπέτσες έναν μακρόχρονο, μονήρη και σχεδόν μυστηριώδη βίο.
Στο μυθιστόρημα συναιρούνται και διαλέγονται αδιάκοπα τα φώτα της γνώσης και η μαγεία, η λογική και η τρέλα, η αθωότητα και η ενοχή, ο χωρισμός και η συμφιλίωση, ο ανοιχτός ορίζοντας και ο εγκλεισμός, η καλλιτεχνική δημιουργία και η καταστροφή της, η ταυτότητα και η ματαιότητα της αναζήτησής της, η διαμόρφωση και η ασάφεια του εθνικού, η ύπαρξη και η κατάργηση του χρόνου, οι ζωντανοί και οι νεκροί.

Απόσπασμα

Έτσι ταράχτηκα από μιαν άγνωστη γυναίκα, που κατέφθασε μια μέρα από την Αθήνα στο νησί ζητώντας να συναντήσει τη ζωγράφο Ελένη Αλταμούρα. […] Αναρωτιόμουν ποιαν από όλες τις Ελένες που υπήρξα εννοούσε ακριβώς, και τι άραγε θα της ζητούσε. […] Εγώ της απάντησα μόνον σε ό,τι αφορούσε τη ζωγράφο Ελένη, εκείνη που επέμενε πως ήρθε για να συναντήσει, λες κι επρόκειτο για κάτι το τόσο απλό. Γνωρίζοντας ότι θα δημοσιευτούν τα λόγια μου, της μίλησα μόνο για τα απαραίτητα. Για το μαθητικό παράπτωμα και τη σχολική μου τιμωρία μέχρι τις σπουδές στη Ρώμη, για τα ταξίδια με σκοπό να δω και να σχεδιάσω, ή για το εργαστήριο της Φλωρντίας. Ναι, ήταν αλήθεια ότι ντύθηκα άντρας για να αποκτήσω ένα πτυχίο, μα και να μελετήσω με γυμνό μοντέλο. Υπήρξε άλλωστε μια φωτογραφία μου ως μιας Ελένης άντρα και ζωγράφου. Δεν είχα άλλο τρόπο να παραβιάσω το απαγορευμένο. Παλιότερα καμάρωνα πιο πολύ γι' αυτό. Ακόμη, ότι κρατούσα φυλαχτό κάτω από τα αντρικά μου ρούχα του πατέρα μου τα λόγια, ωσότου τα απορρόφησε το δέρμα μου και πια δεν ήξερα αν ήταν ευχή ή κατάρα το να μην ξεχνώ πως είμαι Ελληνίδα. Ήμουν η πρώτη γυναίκα στο νεαρό ελληνικό κράτος που είχε σπουδάσει και μετά ασκήσει τη ζωγραφική, αλλά η λέξη Ελληνίδα δεν περιοριζότανε μόνο σ' αυτό.
[…] Καμιά δημόσια εικόνα δεν αφορούσε πια τη σημερινή Ελένη, που ζούσε στη μετά τη ζωή ζωή των γυναικών, γιατί από εκεί μια γυναίκα δεν επεμβαίνει στον δημόσιο βίο. Εξάλλου η ακριβής αλήθεια μιας ζωής στηρίζεται στην ανακρίβεια των περιγραφών της, εφόσον μάλιστα της είναι γραφτό να γίνει παραμύθι, που θα ειπωθεί και θα ξαναειπωθεί με πολλούς τρόπους. […]

Βιογραφικά στοιχεία

Η Ρέα Γαλανάκη γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1947. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στην Αθήνα. Ζει στην Πάτρα. Έχει εκδώσει ποιήματα, διηγήματα, δοκίμια και μυθιστορήματα. Τιμήθηκε με το Βραβείο Νίκος Καζαντζάκης (1987) και με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος (1999) για το μυθιστόρημα Ελένη ή ο Κανένας, το οποίο και αντιπροσώπευσε την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Αριστείο Γραμμάτων (1999) φτάνοντας ώς την τελική κρίση. Το μυθιστόρημα Ο βίος του Ισμαήλ Φερίκ πασάς. Spina nel cuore είναι το πρώτο ελληνικό μυθιστόρημα που η Ουνέσκο περιέλαβε στη "Συλλογή αντιπροσωπευτικών έργων της Ουνέσκο" (1994). Έργα της Ρέας Γαλανάκη έχουν μεταφραστεί σε αρκετές γλώσσες.
Πλήν εύχαρις, ποιήματα, Ολκός 1975 - Άγρα 1994
Τα ορυκτά, ποιήματα, Διογένης 1979 - Άγρα 1994
Το κέικ, Κέδρος 1980
Που ζει ο λύκος, Άγρα 1982 και 1986
Ομόκεντρα διηγήματα, Άγρα 1986 και 1997
Ο βίος του Ισμαήλ Φερίκ πασά, μυθιστόρημα, Άγρα 1989 [γαλλική (1992), αγγλική (1996), βουλγαρική (1998), ολλανδική (1998), τουρκική (1999) και γερμανική (2000) εκδόσεις]
Θα υπογράφω Λουί, μυθιστόρημα, Άγρα 1993 [αμερικανική έκδοση 2001]
Βασιλεύς ή στρατιώτης - Σημειώσεις, σκέψεις, σχόλια για τη λογοτεχνία, Άγρα 1997
Ελένη ή ο Κανένας, μυθιστόρημα, Άγρα 1998


Πίσω