<% Latr = Request.QueryString("Latr") %>
 
Επικοινωνία



EΜΜΑΝΟΥΗΛ X. ΚΑΣΔΑΓΛΗΣ

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ

Παρουσίαση
"Η λέξη ανέδυσε δυναστικά στο μυαλό μου, άγνωστη και μυστηριώδης. Μα είναι πραγματική ή πλασμένη; Κανένα λεξικό δε δίνει απάντηση· όμως εκείνη επίμονα ανακυκλώνεται - ξαφνικά ψηλώνει, και κάποια στιγμή αναρωτιέσαι: μήπως καμινάδα; Κι απότομα, πίσω από το αμφίβολο κτίσμα, ο άνθρωπος: ο Φανόχτης!"
Με την ίδια επιμονή ανέδυαν στο φορτισμένο μυαλό του Εμμανουήλ Χ. Κάσδαγλη οι εικόνες που περιγράφει, καθώς μπαινόβγαινε τους τελευταίους έξι μήνες του σε ανεπιθύμητα δωμάτια νοσοκομείων· ξετρύπωναν από τη μνήμη, ξαναπήραν τα χρώματά τους, τις μυρωδιές τους - οι λεπτομέρειες στερεώθηκαν η μία δίπλα στην άλλη και συανρμολόγησαν την Κω, την πολιτεία των παιδικών του χρόνων.
Δεν ήθελε να γράψει βιβλίο - προτιμούσε να το κατασκευάζει. Ήθελε μόνο να στείλει τον αποχαιρετισμό του σε φίλους και δικούς, ανασύροντας τις πιο φωτεινές στιγμές του: Ένα δίσκο ζωγραφισμένο, που είχε μέσα σύκα γεμισμένα με μύγδαλα, παστελαριές, σταφίδες, βραμίθια, τζίτζιφα που μούδιαζαν γλυκά τη γλώσσα. Το γύρισμα του μουλαριού γύρω από το πηγάδι, το τακ τακ που έκανε το σιδερένιο μάνταλο στα δόντια του τροχού. Τα στενά δρομάκια του περιβολιού, ανάμεσα σε βραγιές από λουλούδια, πολύχρωμα ή μυριστικά, και σε αυλάκια με νερό. Τις ατέλειωτες φούστες όπου η Νενέ έκρυβε την τράπουλα. Το μπαλκόνι ψηλά στο αρχοντικό του παππού. Το ποδήλατο και το βιολί του πατέρα. Το μουντό ντουπ του κόπανου που σφάλιζε την πόρτα του χαμάμ. Τους τρελούς του χωριού. Την πρώτη εντύπωση του θανάτου, απέναντι στη μαύρη κουκούλα του φωτογράφου. Τους πύργους, τα γεφύρια, τα φουρνάκια που έχτιζε παιδάκι στην γκρίζα άμμο της παραλίας.
Ο λόγιος που έφτιαξε με τα χέρια του πάνω από χίλια υποδειγματικά βιβλία, που οργάνωσε διά πυρός και σιδήρου το δικό του βασίλειο των γραμμάτων, αυτές τις εικόνες επέλεξε να διασώσει από τη ζωή του ολόκληρη.


Βιογραφικά στοιχεία
Ο Εμμανουήλ Χ. Κάσδαγλης γεννήθηκε το 1924 στον Πειραιά, από οικογένεια με ρίζες στη Μικρασία και στα Δωδεκάνησα. Σπούδασε οικονομικές επιστήμες και το 1947 διορίστηκε στην Εθνική Τράπεζα. Ως επικεφαλής των Δημοσίων Σχέσεων, ξεκίνησε πολιτιστικές δραστηριότητες που κορυφώθηκαν με την ίδρυση, το 1966, του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης, του οποίου εξελέγη διευθυντής.
Μετά την απόλυσή του από τη χούντα και την επάνοδό του το 1974, πήρε πάλι τη θέση του διευθυντή του ΜΙΕΤ, στο οποίο αφοσιώθηκε αποκλειστικά από το 1982 έως το θάνατό του (12.3.1998).
Εκτός από τις εκδόσεις του Ιδρύματος, οργάνωσε καλλιτεχνικές και φιλολογικές εκθέσεις, ενώ παράλληλα ασχολήθηκε ιδιωτικώς με τη φιλολογική και τυπογραφική επιμέλεια λογοτεχνικών και επιστημονικών κειμένων (Άπαντα Καζαντζάκη, Πρεβελάκη, Καρυωτάκη, έργα Σολωμού, σεφέρη, Ελύτη, Θεοτοκά, Ανδρόνικου) και έγραψε ποιήματα και δοκίμια.
Χρημάτισε πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων και Γενικός Γραμματέας της Εταιρείας Σπουδών της Σχολής Μωραΐτη.κορυφαία στιγμή της σταδιοδρομίας του θεωρούσε ο ίδιος την απονομή στο ΜΙΕΤ του Αργυρού Μεταλλίου της Ακαδημίας Αθηνών, το 1995.
Παντρεμένος με την ποιήτρια Λίνα Κάσδαγλη, είχε τρία παιδιά και τρία εγγόνια.
Έργα του ιδίου: Εμβόλιμα (ποιήματα, 1975), Το αγλαότεχνο τυπογραφείο των Αδελφών Ταρουσόπουλου (δοκίμιο, Άγρα 1991), Γιάννης Κεφαλληνός, ο χαράκτης (κριτική βιβλιογραφία, 2 τόμοι, ΜΙΕΤ 1991, βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών).
Εκδόσεις: Αυτόγραφα Ελλήνων Σγγραφέων (λεύκωμα, 1974, βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών), Κύπρος-Το άλλο πρόσωπο της Αφροδίτης (1975).


Περιεχόμενα
ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ

1. Λίγα για τον μικρό μου αδερφό
2. Τα «τακούνια»
( Μια φωτογραφία του Νηπιαγωγείου )
3. Εθελουσία απαγωγή
4. Στο σπίτι της Νενές
( Η «μεταβολή» )
5. Στο χαμάμ
6. Ο κόσμος της ανισορροπίας
7. Ο Φανόχτης
8. Ο σεισμός

ΕΠΙΜΕΤΡΟ
9. Ο εφιάλτης
( Κως, 1995 )


Πίσω