<% Latr = Request.QueryString("Latr") %>
 
ΕπικοινωνίαΒΑΛΤΙΝΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ - Η ΚΑΘΟΔΟΣ ΤΩΝ ΕΝΝΙΑ

Παρουσίαση

Πρώτη δημοσίευση στο περ. Εποχές (1963). Εκδόθηκε για πρώτη φορά στις εκδ. Κέδρος το 1978 και κατόπιν στις εκδ. Άγρα (1984, ανατυπώσεις 1985 και 1992).

Κρίσεις

" Στην Κάθοδο των Εννιά η ακύμαντη δραματική ενάργεια προκύπτει από τη σκόπιμα αντιδραματική γραφή της. Μια λιτή, γυμνή, απέριττη, μικροπερίοδη γραφή, χωρίς περιγραφές, περιστροφές και αναλύσεις, χωρίς πολλά επίθετα, όπου κυριαρχεί ο ευθύς λόγος και λειτουργεί απρόσκοπτα το ουσιαστικό και το ρήμα για την άμεση μετάδοση της πιο καίριας πληροφορίας. Μια γραφή που αποδραματοποιεί λεκτικά τα πιο συγκλονιστικά επεισόδια πετυχαίνοντας μια έμφαση από την ανάποδη, σα να λέμε, σε μια μόνιμη διάθεση οξύμωρου, όσο πιο μεγάλα τα γεγονότα, τόσο πιο απλά τα λόγια.
Η ιδιότητα του "κοινού", του μη ξεχωριστού, του ανώνυμου θα έλεγα, που χαρακτηρίζει τους ήρωες του Βαλτινού, αυτή η απουσία ιδιαιτερότητας ή ατομικότητας, ανάγει τη μικροομάδα της Πελοποννήσου στη σφαίρα της καθολικότητας και κάνει την τραγική "πορεία" της συνισταμένη της μοίρας ενός ολόκληρου κινήματος· αν και πουθενά δεν διαφαίνεται πρόθεση συμβολοποίησης, αν και ο συγγραφέας κρατάει το αφήγημά του αυστηρά στο επίπεδο μιας αδρής μαρτυρίας, το συμβολικό αποτέλεσμα προκύπτει αυτόματα από την καθολικότητα των καταστάσεων. Στο ενεργητικό του συγγραφέα πρέπει να προσμετρηθεί ακόμα η απουσία οποιασδήποτε παρέμβασης, έστω και έμμεσης, για σχολιασμό, ανάλυση ή ερμηνεία των συμβαινόντων. Η μοίρα των ανθρώπων του, με την απέριττη γυμνότητά της, συγκλονίζει, ακόμα και τον αναγνώστη με τις αρνητικότερες πολιτικές προκαταλήψεις. Με δυο λόγια Η Κάθοδος των Εννιά είναι μια ευτυχισμένη στιγμή και του συγγραφέας μας και της νεώτερης πεζογραφίας μας. Ας μην τσιγκουνευόμαστε τα λόγια : είναι ένα τέλειο έργο. "
Σπύρος Τσακνιάς, Η Καθημερινή, 19-4-1979

" Κατ' αρχήν θα πρέπει εδώ να πάρει κανείς μια βαθιά ανάσα γιατί, όσο κρατάει το διάβασμα, αυτό είναι αδύνατο να γίνει. Η ατέλειωτη πορεία πάνω στις πυρακτωμένες λοφοσειρές της Πελοποννήσου, η συνεχής καταδίωξη, το ασταμάτητο βάσανο της δίψας - μια πορεία χωρίς σκοπό και ελπίδα αλλά με την ενστικτώδη συντροφικότητα των χαμένων, ένα απομεινάρι της γυμνής αλήθειας και ένα ντοκουμέντο επιβίωσης από το τέλος του εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα…"
Der Tagesspiegel

Βιογραφικά στοιχεία

Ο Θανάσης Βαλτινός γεννήθηκε στο Καστρί Κυνουρίας της Αρκαδίας το 1932. Το 1950 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα όπου και ζει μέχρι σήμερα. Σπούδασε κινηματογράφο. Μετέφρασε τις Τρωάδες του Ευρυπίδη και την Ορέστεια του Αισχύλου για τις παραστάσεις του Θεάτρου Τέχνης στην Επίδαυρο. Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών και μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων της Ελλάδας, της οποίας και διετέλεσε πρόεδρος επί σειρά ετών. Το 1984 τιμήθηκε στο Φεστιβάλ των Καννών με το βραβείο σεναρίου για την ταινία του Θεόδωρου Αγγελόπουλου "Ταξίδι στα Κύθηρα", και το 1990 με το Α΄ Κρατικό Βραβείο μυθιστορήματος για τα Στοιχεία για τη δεκαετία του '60.
Μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει τα παρακάτω βιβλία του :
Η Κάθοδος των Εννιά (Άγρα 1984), Συναξάρι Ανδρέα Κορδοπάτη, βιβλίο πρώτο: Αμερική (Άγρα 1990), Τρία ελληνικά μονόπρακτα (μυθιστόρημα, Στιγμή 1989), Μπλε βαθύ σχεδόν μαύρο (Άγρα 1994), Στοιχεία για τη δεκαετία του '60 (Άγρα 1992), Θα βρείτε τα οστά μου υπό βροχήν (διηγήματα, Άγρα 1992), Φτερά μπεκάτσας (Άγρα 1992), Ορθοκωστά (μυθιστόρημα, Άγρα 1994), Συναξάρι Ανδρέα Κορδοπάτη, βιβλίο δεύτερο: Βαλκανικοί - '22, (Ωκεανίδα 2000), Ημερολόγιο 1836-2011 (Ωκεανίδα 2001).
Βιβλία του μεταφράστηκαν και κυκλοφορούν στη Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία, Σουηδία, Τουρκία, Αμερική.


Πίσω