<% Latr = Request.QueryString("Latr") %>
 
Επικοινωνία



ΒΑΛΤΙΝΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ - ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ '60

Κρίσεις

Μυθιστόρημα, λοιπόν: με επιλογή και επινόηση. Τα Στοιχεία για τη δεκαετία του '60 όχι μόνον αποφεύγουν τους κινδύνους της λογοτεχνίας των πειστηρίων, αλλά και ανατρέπουν τις προϋποθέσεις της: τα τεκμήρια δεν προσφέρονται στον συγγραφέα επιζητώντας τον σχολιασμό τους ― τα δημιουργεί ο ίδιος ως σχόλια μιας πραγματικότητας της οποίας υποτίθεται ότι αποτελούν οργανικό κορμό. Το κρδος δεν ίναι μόνο δικό του. Είναι κυρίως κέρδος του αναγνώστη που, μαζί με όλα τ' άλλα, διαβάζει το βιβλίο απνευστί, σαν πριπετειώδες ―που είναι― μυθιστόρημα.
Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, Αυγή, 18-6-89

Τα κορυφαία πολιτικά γεγονότα μιας ταραχώδους δεκαετίας παρουσιάζονται, με έκδηλη την πρόθεση αποφορτισμένης υποδήλωσης, μέσα από ειδησάρια που αναφέρονται στις μη κορυφαίες στιγμές τους. Σκιαγραφούν εντούτοις το πολιτικό σκηνικό της εποχής και το φωτίζουν υποβλητικά, ακριβώς γιατί αποφεύγουν τους έντονους φωτισμούς. Ανάλογο ρόλο διαδραματίζουν ειδήσεις και διαφημίσεις στην υπαινικτική διαγραφή της κοινωνικής ψυχολογίας της εποχής, των μύθων και των ιδεολογημάτων της.
Σπύρος Τσακνιάς, Το Βήμα, 3-9-89

Σίγουρα θα φανεί παράδοξο, αλλά το τλευταίο βιβλίο του Θανάση Βαλτινού είναι όντως και τα δύο πράγματα που δηλώνουν ο τίτλος και ο υπότιτλός του: και συρραφή στοιχείων-ντοκουμέντων για τη δεκαετία του '60 και μυθιστόρημα. […] Προσπαθεί ν' αναπαραστήσει τον λόγο της δεκαετίας του '60. Και αυτός ο λόγος δεν είναι -ποτέ δεν μπορεί να είναι- το ακριβές αντίγραφο της ψυχής, ή πολύ περισσότερο, της εποχής της. Είναι ο μύθος που έφτιαξαν εκείνοι οι άνθρωποι για τον εαυτό τους και, ακόμα, το όριο των δυνατοτήτων τους να συλλάβουν και να εξωτερικεύσουν αυτό που τους συνέβαινε.
Δημοσθένης Κουρτόβικ, Ελευθεροτυπία, 5-7-89

Βιογραφικά στοιχεία

Ο Θανάσης Βαλτινός γεννήθηκε στο Καστρί Κυνουρίας της Αρκαδίας το 1932. Το 1950 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα όπου και ζει μέχρι σήμερα. Σπούδασε κινηματογράφο. Μετέφρασε τις Τρωάδες του Ευρυπίδη και την Ορέστεια του Αισχύλου για τις παραστάσεις του Θεάτρου Τέχνης στην Επίδαυρο. Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών και μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων της Ελλάδας, της οποίας και διετέλεσε πρόεδρος επί σειρά ετών. Το 1984 τιμήθηκε στο Φεστιβάλ των Καννών με το βραβείο σεναρίου για την ταινία του Θεόδωρου Αγγελόπουλου "Ταξίδι στα Κύθηρα", και το 1990 με το Α΄ Κρατικό Βραβείο μυθιστορήματος για τα Στοιχεία για τη δεκαετία του '60.
Μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει τα παρακάτω βιβλία του :
Η Κάθοδος των Εννιά (Άγρα 1984), Συναξάρι Ανδρέα Κορδοπάτη, βιβλίο πρώτο: Αμερική (Άγρα 1990), Τρία ελληνικά μονόπρακτα (μυθιστόρημα, Στιγμή 1989), Μπλε βαθύ σχεδόν μαύρο (Άγρα 1994), Στοιχεία για τη δεκαετία του '60 (Άγρα 1992), Θα βρείτε τα οστά μου υπό βροχήν (διηγήματα, Άγρα 1992), Φτερά μπεκάτσας (Άγρα 1992), Ορθοκωστά (μυθιστόρημα, Άγρα 1994), Συναξάρι Ανδρέα Κορδοπάτη, βιβλίο δεύτερο: Βαλκανικοί - '22, (Ωκεανίδα 2000), Ημερολόγιο 1836-2011 (Ωκεανίδα 2001).
Βιβλία του μεταφράστηκαν και κυκλοφορούν στη Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία, Σουηδία, Τουρκία, Αμερική.

 


Πίσω