<% Latr = Request.QueryString("Latr") %>
 
Επικοινωνία



ΒΑΛΤΙΝΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ - ΟΡΘΟΚΩΣΤΑ

Απόσπασμα

Ο Παυλάκος ήταν παρών στην εκτέλεση του Βασίλημη. Τον Βασίλημη τον σκότωσε ένας αδερφός του. Ένας αδερφός του και ο Μαυρογιάννης. Ο Μιχάλης Μαυρογιάννης που παίρνει τώρα σύνταξη για αντίσταση. Έσφαξε τον άνθρωπο παίρνει και σύνταξη. Τον πιάσανε τον Γιάννη Βασίλημη έναν άντρα μέχρι κει πάνω. Ωραία παρουσία, ωραία εμφάνιση. Με ένα αγόρι και ένα κορίτσι ανήλικα. Τον πιάσανε με τον πατέρα του. Ο πατέρας του πήγαινε κοντά. Ρε παιδιά τι σας έκανε ο Γιάννης, τους λέει. Του έδωσε μια κάποιος, δεν ξέρουμε ποιος, και τον έριξε μέσα σε κάτι βάτα. Αλλά έζησε ο γέρος, δεν πέθανε. Τον Γιάννη τον πήγαν παραπάνω, το λένε στους Σπαθοκομμένους το μέρος, είναι ψηλότερα, στο δρόμο απ' το Κούβλι. Στο Κούβλι τον είχαν πιάσει. Ο αδελφός του, ο Παυλάκος και οι άλλοι. Και τον σκοτώσανε στους Σπαθοκομμένους. Βγήκε ο γέρος από τα βάτα, πήγε στη νύφη του. Μηλιά, Μηλιά, της φωνάζει. Τον Γιάννη τον φάγανε παιδάκι μου, άντε να τον μάστε. Πήρε η Μηλιά την κουνιάδα μου την Ηλέκτρα και πήγαν εκεί πάνω και τον βρήκανε. Είπε η κουνιάδα μου ότι τόσο πολύ είχε δαρθεί που είχε κόψει, ακριβώς έτσι μου είπε, ένα γόνα μπουχό. Ήταν μες τον μπουχό θαμμένος. Γιατί φαίνεται δάρθηκε πολλές φορές πριν ξεψυχήσει. Δεν ξέρω αν τον κάναν σφαχτόν, δεν ξέρω για τον Παυλάκο αλλά τούτος ο άλλος, ο Ρουβαλιάνος, έκατσε στη φυλακή κάμποσα χρόνια. Κάπου τον είχανε σε κάποια φυλακή. Και τώρα λένε πετάγεται στον ύπνο του, τον κυνηγάει το αίμα.

 

Βιογραφικά στοιχεία

Ο Θανάσης Βαλτινός γεννήθηκε στο Καστρί Κυνουρίας της Αρκαδίας το 1932. Το 1950 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα όπου και ζει μέχρι σήμερα. Σπούδασε κινηματογράφο. Μετέφρασε τις Τρωάδες του Ευρυπίδη και την Ορέστεια του Αισχύλου για τις παραστάσεις του Θεάτρου Τέχνης στην Επίδαυρο. Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών και μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων της Ελλάδας, της οποίας και διετέλεσε πρόεδρος επί σειρά ετών. Το 1984 τιμήθηκε στο Φεστιβάλ των Καννών με το βραβείο σεναρίου για την ταινία του Θεόδωρου Αγγελόπουλου "Ταξίδι στα Κύθηρα", και το 1990 με το Α΄ Κρατικό Βραβείο μυθιστορήματος για τα Στοιχεία για τη δεκαετία του '60.
Μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει τα παρακάτω βιβλία του :
Η Κάθοδος των Εννιά (Άγρα 1984), Συναξάρι Ανδρέα Κορδοπάτη, βιβλίο πρώτο: Αμερική (Άγρα 1990), Τρία ελληνικά μονόπρακτα (μυθιστόρημα, Στιγμή 1989), Μπλε βαθύ σχεδόν μαύρο (Άγρα 1994), Στοιχεία για τη δεκαετία του '60 (Άγρα 1992), Θα βρείτε τα οστά μου υπό βροχήν (διηγήματα, Άγρα 1992), Φτερά μπεκάτσας (Άγρα 1992), Ορθοκωστά (μυθιστόρημα, Άγρα 1994), Συναξάρι Ανδρέα Κορδοπάτη, βιβλίο δεύτερο: Βαλκανικοί - '22, (Ωκεανίδα 2000), Ημερολόγιο 1836-2011 (Ωκεανίδα 2001).
Βιβλία του μεταφράστηκαν και κυκλοφορούν στη Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία, Σουηδία, Τουρκία, Αμερική.

 


Πίσω