<% Latr = Request.QueryString("Latr") %>
 
Επικοινωνία



ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΟΦΙΑ - ΝΥΧΤΩΔΙΑ

Παρουσίαση

Βασισμένη σε μια παραλλαγή για τη γέννηση του Πόνα, όπου η Πηνελόπη συνευρίσκεται και με τους 129 μνηστήρες, η Νυχτωδία είναι μια μονομαχία όπου συγκρούονται δύο αντιθετικές, όσο και συμπληρωματικές μορφές του έρωτα. Τόπος διττός - το μέγαρο ή ο τάφος του Οδυσσέα και της Πηνελόπης. Χρόνος σταματημένος - η νύχτα της αναγνώρισης, μετά το φονικό των μνηστήρων. Τρόπος - μουσική εκφορά του λόγου και άκρατος ερωτισμός. Ερεθισμοί αισθήσεων - ήχοι διάτρητοι, χρώματα σκουριασμένα, κουρελιασμένα αγγίγματα και σκοτωμένο αίμα. Αντικείμενο - η καθαρότητα των κολασμένων

Απόσπασμα

ΠΗΝΕΛΟΠΗ : […] Αχ τούτη η νύχτα δεν κυλά. Κολλάει πάνω στα μαλλιά κι η ανάσα μας βαραίνει.
ΟΔΥΣΣΕΑΣ : Κι είναι τα πέπλα της πυκνά σαν της αράχνης. Και το φεγγάρι κρύβεται και μας περιγελά. Και τ' αστέρια· τ' αστέρια δε λένε πια να σβήσουν. Φως. Τόσο φως μέσα σε μία μόνο νύχτα ; Πες μου πού είμαστε και τι 'ναι όλ' αυτά.
ΠΗΝΕΛΟΠΗ : Στο μέγαρο είμαστε ενός γενναίου βασιλιά που γύρισε κι ακόμα ταξιδεύει. Ησύχασε. Κι αν τώρα κάτι σε πονά, σε λίγο τίποτα δεν θα μπορεί να σε παιδεύει.

Βιογραφικά στοιχεία

Η Σοφία Διονυσοπούλου γεννήθηκε στο Κάιρο στις 21 Ιουλίου 1966. Παρακολούθησε μαθήματα κλασικού τραγουδιού και φωτογραφίας. Σπούδασε γαλλική και ελληνική λογοτεχνία στο Παρίσι και μετάφραση στο Κέντρο Λογοτεχνικής Μετάφρασης στην Αθήνα.
Το πρώτο της βιβλίο κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Άγρα το 1997, με τον τίτλο Με τις ευλογίες των νεκρών.
Έχει ασχοληθεί συστηματικά με τη μετάφραση κλασικών συγγραφέων (Μολιέρος, Λεσάζ, Καζανόβα, Μπαλζάκ, Νερβάλ, Πιερ Λουύς), αλλά και σύγχρονων (Ανρί Καρτιέ-Μπρεσσόν, Βίτολντ Γκομπρόβιτς, Σαιντ-Τζων Περς, Ανρί Μισώ, Κολίν Σερρώ, Αντέλ Χακίμ και Αμελί Νοτόμπ).


Πίσω