<% Latr = Request.QueryString("Latr") %>
 
Επικοινωνία



ΜΑΛΤΕΖΟΥ ΧΡΥΣΑ - ΧΑΡΑΚΤΙΚΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΒΕΝΕΤΙΑΣ

Παρουσίαση

"Αποθηκευμένες στα βαθύχρωμα ξύλινα ερμάρια των γραφείων της Μητροπόλεως Ιταλίας, όπου είχε την έδρα της στους αιώνες που πέρασαν η ιστορική Μητρόπολις Φιλαδελφείας, βρίσκονται 47 μήτρες που χρησιμοποιούσαν άλλοτε για την εκτύπωση εικόνων οι τυπογράφοι στη Βενετία. Από αυτές οι 22 έχουν θέματα θρησκευτικά και οι υπόλοιπες 25 αφορούν εικόνες με παραστάσεις που στόλιζαν μία από τις ελληνικές μεταφράσεις του έργου του Franηois de Salignac de la Mothe Fenelon, Aventures de Telemaque [Τύχαι του Τηλεμάχου]. […] Από πολλές απόψεις είναι ενδιαφέρουσες οι εικονογραφίες. Προσφέρουν πρωτίστως χρήσιμη ύλη για τη σπουδή της διαχρονικής πορείας του ελληνικού εντύπου, και ειδικότερα για τη μελέτη του τεχνικού εξοπλισμού των τυπογραφείων, και συμβάλλουν στην καλύτερη κατανόηση του πολιτιστικού κλίματοςμέσα στο οποίο ζούσαν οι Έλληνες της Βενετίας. […] Οι πολυάριθμες μήτρες της Ελληνικής Αδελφότητας Βενετίας ανήκουν σήμερα στο Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών. […]
Σε δύο μέρη χωρίζεται το υλικό. Στο πρώτο μέρος περιγράφονται τα χαρακτικά που κυκλοφορούσαν αυτόνομα, ενώ στο δεύτερο εκείνα που είναι ενσωματωμένα σε διάφορες εκδόσεις ελληνικών βιβλίων. […] Οι εικόνες κατατάχτηκαν ανάλογα με το θέμα τους… Καταχωρίστηκαν σε χωριστή ενότητα οι εικόνες των τεσσάρων Ευαγγελιστών και του Χριστού Παντοκράτορα… Στο τέλος ταξινομήθηκαν τα χαρακτηρικά που χρησιμοποιήθηκαν για τη διακόσμηση της ελληνικής μετάφρασης του βιβλίου του Fιnιlon, τα μόνα με κοσμική θεματική."
Από την Εισαγωγή της Χρύσας Μαλτέζου, διευθύντριας του Ελληνικού Ινστιτούτου της Βενετίας

Η έκδοση συμπληρώνεται από σύντομες εκθέσεις της τεχνικής εργασίας που έφεραν εις πέρας οι καθηγητές της Διεθνούς Σχολής Γραφικών Τεχνών της Βενετίας Jeffrey E. Dell και Marcello de Vecchi, που ανέλαβαν να πραγματοποιήσουν την αναπαραγωγή των χαρακτικών, ο πρώτος των χαλκογραφιών και ο δεύτερος των λιθογραφιών.

 

 


Πίσω