<% Latr = Request.QueryString("Latr") %>
 
Επικοινωνία



ΣΩΝΙΕ ΓΚΥ - ΑΝΔΡΕΑΣ ΕΜΠΕΙΡΙΚΟΣ

Παρουσίαση

Το παρόν βιβλίο είναι καρπός μιας διδασκαλίας δυόμισι ετών (1988-1990) αφιερωμένης στον Εμπειρίκο στη Σορβόννη, κατά την οποία εξετάστηκαν συστηματικά η Οκτάνα, τα Γραπτά και η Αργώ, και πιο αποσπασματικά η συλλογή Η σήμερον ως αύριον και ως χθες.
Η προβληματική της αφορούσε την ερμηνεία των διαφόρων κειμένων και, πέρα απ' αυτήν, τον προσδιορισμό της " προσωπικής μυθολογίας " και της ποιητικής του Εμπειρίκου. Οι τέσσερις μελέτες που παρουσιάζονται εδώ αντιπροσωπεύουν διάφορες όψεις της έρευνας αυτής και ασχολούνται με επιμέρους προβλήματα αυτού του συνόλου.
Το θέμα του αρσενικού νερού αφορά το γενικό φαντασιακό του Εμπειρίκου.
Η μελέτη του " Νεοπτόλεμου " φωτίζει τις σχέσεις του Εμπειρίκου με τον ήρωά του, και τη διαδικασία της μυθοποίησης της ψυχικής και ποιητικής εμπειρίας του ως στοιχείου της λογοτεχνικής του δημιουργίας.
Η μελέτη μερικών στοιχείων της ποιητικής του Εμπειρίκου στην Οκτάνα παρουσιάζει πολύ συνοπτικά μια σειρά από βασικές παρατηρήσεις, στον τομέα των φραστικών μέσων, που αποτελούν μικρό μόνο μέρος των διαπιστώσεων της έρευνας, αλλά επιτρέπουν τη διεξαγωγή λεπτομερειακών και συστηματικότερων ερευνών.
Τέλος, η παρακολούθηση, από τα Γραπτά ώς την Οκτάνα, του θέματος του Σωτήρα (εκτενέστερη μελέτη που γράφτηκε ειδικά για τον παρόντα τόμο), φιλοδοξεί να προσδιορίσει έναν θεμελιακό μύθο του συγγραφέα.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

1. Ο Ανδρέας Εμπειρίκος και το αρσενικό νερό
2. Νεοπτόλεμος, ή ο ποιητής ώς "κριτικός παρανοικός"
3. Στοιχεία της ποιητικής του Εμπειρίκου στην Οκτάνα. Στιχουργική, ηχητικά παιχνίδια, γλώσσα, διακειμενικότητα.
4. Απο τη μικρή θεά στο ζώο Σωτήρα. Οι μεταμορφώσεις του Μεσσία απο τα Γραπτά στην Οκτάνα.

Πρώτες δημοσιεύσεις



Βιογραφικά στοιχεία

Ο Γκυ Σωνιέ γεννήθηκε στη Μασσαλία το 1934. Σπούδασε κλασική φιλολογία στη Σορβόννη. Διετέλεσε ερευνητής του γαλλικού Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών και αλλοδαπός καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από το 1984 είναι καθηγητής της νεοελληνικής φιλολογίας και διευθυντής του Νεοελληνικού Ινστιτούτου της Σορβόννης (Paris IV).
Ασχολείται με τα δημοτικά τραγούδια, για τα οποία έχει δημοσιεύσει μέχρι τώρα τρία βιβλία και πολλά άρθρα. Στον τομέα της γραπτής λογοτεχνίας, ασχολείται με τον Παπαδιαμάντη, για τον οποίο ένα βιβλίο του είναι υπό έκδοση στην " Άγρα ", με τη Μέλπω Αξιώτη, και με τον Νίκο Καββαδία. Τον Εμπειρίκο τον έχει διδάξει στη Σορβόννη επί δυόμισι έτη.
Με το ψευδώνυμο Μισέλ Σωνιέ έχει μεταφράσει στα γαλλικά την Αργώ του Εμπειρίκου, τον Τελευταίο πειρασμό και την Αναφορά στον Γκρέκο του Ν. Καζαντζάκη, τη Φόνισσα του Α. Παπαδιαμάντη, τη Βάρδια του Ν. Καββαδία, τους Κεκαρμένους του Ν. Κάσδαγλη, τα Στοιχεία για τη δεκαετία του εξήντα του Θ. Βαλτινού, διάφορα κείμενα του Γ. Τσαρούχη, κ.ά.



Πίσω