<% Latr = Request.QueryString("Latr") %>
 
Επικοινωνία



Tariq Ali

Η σύγκρουση των φονταμενταλισμών - Σταυροφορίες, τζιχάντ και νεωτερικότητα

Παρουσίαση

Με το τελευταίο του βιβλίο, ο πολυγραφότατος και πολυπράγμων συγγραφέας και στοχαστής Τάρικ Άλι, πακιστανικής καταγωγής, ανατέμνει την ιστορία και τη διαμόρφωση του ισλαμικού και του δυτικού φονταμενταλισμού μέχρι τα πολύ πρόσφατα τραγικά γεγονότα και τους πολέμους της σύγχρονης ιστορίας στο Ιράκ, το Αφγανιστάν, την Ινδία, το Πακιστάν, το Μπανγκλαντές, το Κασμίρ, το Ιράν, το Ισραήλ και την Παλαιστίνη, την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία κ.ά.
Ο συγγραφέας κινητοποιήθηκε ξανά παγκοσμίως μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου κι έχει γίνει μία από τις σημαντικότερες διεθνείς φωνές του αντιπολεμικού κινήματος. Το βιβλίο του Η σύγκρουση των φονταμενταλισμών (α΄ έκδοση Λονδίνο, Απρίλιος 2002, νέα έκδοση συμπληρωμένη Απρίλιος 2003) αποτελεί μία από τις σημαντικότερες και πλέον εμπεριστατωμένες αναλύσεις στο θέμα κι έχει δεχτεί τα εγκώμια των σημαντικότερων ιστορικών και των πλέον έγκυρων εφημερίδων.

Εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου
Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Κρίσεις

"Σ' αυτό το επίκαιρο και σημαντικό βιβλίο, ο Τάρικ Άλι θέτει τα συμβάντα της 11ης Σεπτεμβρίου σε μια σαρωτική ιστορική προοπτική. Όπως το περιμένουμε πια απ' αυτόν, είναι νηφάλιος, εύγλωττος, λογοτεχνικός και οδυνηρά έντιμος καθώς ανατέμνει τόσο τον ισλαμικό όσο και τον δυτικό φονταμενταλισμό".
Howard Zinn

"Αξίζει να διαβαστεί Η σύγκρουση των φονταμενταλισμών… δείχνει ότι οι σκληρότεροι επικριτές του φονταμενταλισμού είναι συχνά εκείνοι που επιδεικνύουν έναν αντίπαλο φονταμενταλισμό".
John Gray, The Independent

"Το βιβλίο αυτό είναι μια σημαντική συμβολή στην κατανόηση μας του εφιάλτη της Ιστορίας από τον οποίο τόσο πολλοί άνθρωποι παλεύουν να ξυπνήσουν κι αξίζει σοβαρή μελέτη και εξέταση. Ο Άλι διευρύνει τους ορίζοντες μας γεωγραφικά, ιστορικά, πνευματικά και πολιτικά… Ο τρόπος που αφηγείται την Ιστορία είναι λυρικός και συναρπαστικός, ανθρώπινος και παθιασμένος".
Anthony Arnove, The Nation

"Το ύφος του Άλι είναι ρωμαλέο, η αφήγησή του συναρπαστική, δείχνοντας ότι η κοντόφθαλμη, συμφεροντολόγα και άπληστη για πετρέλαιο πολιτική των Βρετανών και των Αμερικανών σε χώρες όπως είναι η Αίγυπτος, το Ισραήλ, η Σαουδική Αραβία και το Ιράν κάνει τα πολυφημισμένα ιδανικά μας της δημοκρατίας και της ισότητας να φαίνονται σαν αποτυχημένο αστείο".
Karen Armstrong, The Times

"Ο Άλι γράφει νηφάλια, αλληλοπλέκοντας την πολιτική ιστορία με τη λογοτεχνία πολλών μουσουλμανικών χωρών, κάνοντας τη Σύγκρουση των φονταμενταλισμών μια συναρπαστική αφετηρία για παραπέρα μελέτη της κουλτούρας και της πολιτικής του Ισλάμ ".
Village Voice

"… Το σημερινό αντιπολεμικό κίνημα πρόκειται να ωφεληθεί από την ιστορική του προοπτική, την ιδεολογική σαφήνεια και το χιούμορ του".
San Fransisco Bay Guardian

Απόσπασμα

[…] Προς το παρόν, είμαστε περικυκλωμένοι από πολιτικάντηδες και εμπειρογνώμονες, ιεράρχες και διανοούμενους που πομπεύουν τη συνείδησή τους στον έντυπο λόγο ή τα ραδιοκύματα για να εξηγήσουν πως μέχρι τώρα αντιτάσσονταν στον πόλεμο αλλά τώρα που αυτός έχει εξαπολυθεί πιστεύουν ότι ο καλύτερος τρόπος για να δείξουν την αγάπη τους στην ανθρωπότητα είναι να υποστηρίξουν μια γρήγορη νίκη των ΗΠΑ, έτσι ώστε να γλιτώσουν οι Ιρακινοί από περισσότερα άχρηστα δεινά. Οι ίδιοι αυτοί τύποι δεν είχαν αντίρρηση με το εγκληματικό καθεστώς των κυρώσεων και τη συνοδό δόση από εβδομαδιαίους αγγλοαμερικανικούς βομβαρδισμούς που έσπερναν συμφορές στον ιρακινό πληθυσμό τα προηγούμενα δώδεκα χρόνια. Η μόνη αξία αυτής της αρρωστημένης χορωδίας είναι ότι μας κάνει καθαρό, από την ανάποδη, το τι σημαίνει πραγματική αντίθεση στην κατάκτηση του Ιράκ.
Τα άμεσα καθήκοντα που αντιμετωπίζει ένα αντιιμπεριαλιστικό κίνημα είναι η υποστήριξη στην ιρακινή αντίσταση στην αγγλοαμερικανική κατοχή και η αντίθεση σε κάθε προσπάθεια και σε κάθε σχέδιο να πάει ο ΟΗΕ στο Ιράκ σαν εκ των υστέρων κάλυμμα της εισβολής και σαν υπηρεσία ξεπουλήματος της χώρας από την Ουώσινγκτον και το Λονδίνο. Ας πληρώσουν οι επιδρομείς τα έξοδα των δικών τους αυτοκρατορικών φιλοδοξιών. Κάθε προσπάθεια να μασκαρευτεί η επαναποικιοποίηση του Ιράκ σαν μια Εντολή της εποχής της Κοινωνίας των Εθνών, στο στυλ της δεκαετίας του 1920, πρέπει να ξεσκεπαστεί. Ο Μπλαιρ θα είναι ο κυριότερος υποστηρικτής για κάτι τέτοιο, αλλά δεν θα λείψουν και οι άλλοι Ευρωπαίοι υποστηρικτές που θα τον ακολουθήσουν. Πίσω από αυτή την αηδιαστική εκστρατεία, οι απαρχές της οποίας είναι ήδη ορατές στα τηλεοπτικά κανάλια του Μέρντοχ, στο BBC και στο CNN, βρίσκεται η επιτακτική επιθυμία της Δύσης να επανενωθεί. Ένα μεγάλο τμήμα της επίσημης κοινής γνώμης στην Ευρώπη και ένα σημαντικό κομμάτι στις ΗΠΑ επιθυμεί διακαώς να αρχίσει η μεταπολεμική "διαδικασία επούλωσης". Η μόνη δυνατή απάντηση σε ό,τι αντιμετωπίζουμε μπροστά μας από δω κι εμπρός είναι το σύνθημα που ακούστηκε στους δρόμους του Σαν Φρανσίσκο αυτή την άνοιξη: "Ούτε τον πόλεμό τους θέλουμε ούτε την ειρήνη τους".


8 Απριλίου 2003

Από το κείμενο "Κάνοντας το Ιράκ και πάλι αποικία", που δημοσιεύτηκε ως κύριο άρθρο στο New Left Review, Νο 21, Μάιος-Ιούνιος 2003, και που χρησιμοποιήθηκε ως επίλογος της παρούσας έκδοσης (σελ. 522-523).


Βιογραφικά στοιχεία

O Τάρικ Άλι γεννήθηκε και σπούδασε στο Πακιστάν και αργότερα στον Οξφόρδη. Έχει γράψει πάνω από δώδεκα βιβλία για την παγκόσμια ιστορία και πολιτική, βιογραφίες, πέντε μυθιστορήματα καθώς και σενάρια για τη σκηνή και για την οθόνη. Είναι παραγωγός της εκπομπής Rear Window στο κανάλι Channel 4.
Το μυθιστόρημα Στον ίσκιο της ροδιάς (Άγρα, 2002) είναι το πρώτο μέρος μιας τετραλογίας ιστορικών μυθιστορημάτων που απεικονίζουν την αντιπαράθεση μεταξύ ισλαμικού και χριστιανικού πολιτισμού. Πήρε το βραβείο Αρχιεπισκόπου Σαν Κλεμέντε του Ινστιτούτου Ροζαλία ντε Κάστρο για το Καλύτερο Ξενόγλωσσο Μυθιστόρημα που δημοσιεύτηκε στην Ισπανία το 1994 και, όπως τα υπόλοιπα βιβλία του, έχει μεταφραστεί σε πολλές άλλες γλώσσες. Το μυθιστόρημα Η Πέτρινη γυναίκα (Άγρα, 2003) είναι το τρίτο μέρος αυτής της πενταλογίας, που δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.
Έργα του : The Nehrus and the Gandhis [Οι Νεχρού και οι Γκάντι], Can Pakistan Survive? [Μπορεί να επιζήσει το Πακιστάν;], Streetfighting Years: An Autobiography of the Sixties [Τα χρόνια των αγώνων στους δρόμους: Μια αυτοβιογραφία της δεκαετίας του '60], Revolution from Above: Where is the Soviet Union Going? [Επανάσταση από τα πάνω: Πού πηγαίνει η Σοβιετική Ένωση;], Redemption [Λύτρωση], Shadows of the Pomegranate Tree [Στον ίσκιο της ροδιάς], The Book of Saladin [Το βιβλίο του Σαλαδίν], The Stone Woman [Η Πέτρινη γυναίκα], κ.ά.
Στις εκδόσεις Άγρα κυκλοφορούν επίσης τα άκρως επίκαιρα δοκίμιά του Η σύκρουση των φονταμενταλισμών - Σταυροφορίες, Τζιχάντ και νεωτερικότητα [The Clash of Fundamentalisms - Crusades, Jihads and Modernity, Λονδίνο 2002, 2003] (Άγρα, 2003) και Ο Μπους στη Βαβυλώνα [Bush in Babylon, Λονδίνο 2003] (Άγρα, 2004).


Πίσω