<% Latr = Request.QueryString("Latr") %>
 
Επικοινωνία



GREGORY J. MARKOPOULOS

ΒΟΥΣΤΡΟΦΗΔΟΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΓΡΑΠΤΑ

Παρουσίαση
Ο Gregory Markopoulos ήταν από την αρχή της κινηματογραφικής του καριέρας ένας ερωτικός ποιητής του σινεμά. Υπήρξε επίσης ένας από τους πρωτοπόρους του New American Cinema. Αν σκεφτούμε τις μεγάλου μήκους ταινίες του με τη σειρά που γυρίστηκαν (και όχι προβολής τους), Twice a Man, The Illiac Passion, Himself as Herself, Galaxie, The Divine Damnation, Eros, o Basileus και τη μεταγενέστερη, Gammelion, μπορούμε να δούμε τη σταδιακή μείωση του αφηγηματικού ιστού, βλέπουμε, όμως (τα πορτρέτα του Galaxie αποτελούν εξαίρεση σ' αυτό), μια σταθερή αφοσίωση στο να ορίσει τον σωματικό και πνευματικό έρωτα στο σινεμά.
Στα τρία βιβλία του Gregory Markopoulos Χάος Φάος ΙΙ, Χάος Φάος ΙΙΙ και Βουστροφηδόν διατυπώνεται η θεωρία του για το σινεμά. Ακόμη και το ποίημά του Ακρόπολης γη είναι μια υπόμνηση, μια κωδικοποιημένη παρακαταθήκη προς τους "πιστούς" που μετέχουν των ιδεών του, να μην ξεχάσουν τις βασικές αρχές, να μην παρασυρθούν από τις "σειρήνες" του εντυπωσιασμού, της εμπορικότητας, της άσκοπης προσήλωσης στην αφηγηματικότητα, στην επανάληψη της πεπατημένης.

Τα κείμενά του είναι ένα κάλεσμα στην ανάμνηση της υψηλής αποστολής του κινηματογραφιστή και όσα αυτό κατά τον Gregory Markopoulos σημαίνει : υπομονή, επιμονή πάνω από την ένδεια, κριτική της κριτικής και της ιστορίας του σινεμά, αναζήτηση του προσωπικού ύφους, εργασία και επανανακάλυψη των βασικών στοιχείων που συνιστούν το ίδιο το κινηματογραφικό μέσον. Ο Markopoulos δεν συγχωρεί όσους συμβιβάζονται. Σαν ιερέας και απόστολος μιας νέας θρησκείας, ή σαν ένας ρομαντικός ποιητής που ο θάνατος τον κατατρέχει, στα κείμενά του φανερώνει την αγωνία να διασφαλίσει ότι οι αρχές που έθεσε και ο δρόμος που έχει χαράξει για τους τωρινούς και μελλοντικούς συνοδοιπόρους του, θα είναι ξεκαθαρισμένες ότι θα έχει φροντίσει και την παραμικρή λεπτομέρεια.
Τα γραπτά του, κείμενα προσωπικά και άλλα που διαβάστηκαν στο ακροατήριο με την ευκαιρία κάποιας προβολής ή παρουσίασης, φανερώνουν τις παραπάνω πλευρές του, αλλά και έναν καλλιτέχνη-"κατασκευαστή" που επινοεί, που αδιάκοπα αλλάζει και αναδιαμορφώνει τις συντεταγμένες του μέσου που υπηρετεί.
Το τρίτο βιβλίο, το Βουστροφηδόν, είναι το πιο συγκινητικό, το πιο προσωπικό και το πιο χαοτικό, με την ιδέα του για το Τέμενος σε πλήρη ανάπτυξη. Όλα τα επιχειρήματα του Markopoulos τελικά συνθέτουν το μεγάλο παζλ του νέου Σινεμά, του σινεμά για το σινεμά, και της συμμετοχής του Θεατή του 21ου αιώνα, μέσα από ένα υπερ-κείμενο μεσσιανικό, ένα μανιφέστο αποκαλυπτικού χαρακτήρα, τόσο ως προς τη γραφή όσο και ως προς το νόημα.


Απόσπασμα
"Προτείνω μια αφηγηματική μορφή που να προκύπτει από τη σύμμειξη της κλασικής τεχνικής του μοντάζ με ένα πιο αφηρημένο σύστημα. Αυτό το σύστημα προϋποθέτει τη χρήση μικρών φιλμικών φράσεων που ανακαλούν σκέψεις-εικόνες. Κάθε φιλμική φράση συντίθεται από ορισμένα επίλεκτα καρέ που είναι παρόμοια με τα αρμονικά μέρη που βρίσκουμε στη μουσική σύνθεση.
[…] Απεριόριστη αλλαγή ρυθμού, ή η ξαφνική παρεμβολή μιας παρήχησης, μεταφοράς συμβόλου, ή οποιασδήποτε ασυνέχειας που εισάγεται στη δομή της ταινίας, δίνει τη δυνατότητα να τραβήξει την προσοχή του θεατή, καθώς ο σκηνοθέτης σταδιακά τον πείθει όχι μόνο να δει και να ακούσει, αλλά και να συμμετάσχει σ' αυτό που δημιουργείται στην οθόνη, τόσο στο αφηγηματικό επίπεδο όσο και σ' αυτό της ενδοσκόπησης".


Βιογραφικά στοιχεία

Ο Gregory J. Markopoulos (1928-1992) γεννήθηκε στο Τολέδο του Οχάιο από Έλληνες γονείς και ήταν από τους πρώτους που εξέφρασαν το ιδανικό του κινηματογραφιστή ως δημιουργού κάθε στοιχείου της ταινίας. Η συνεισφορά του στο σινεμά άρχισε με τα πρώτα έργα του της δεκαετίας του '40, αναπτύχθηκε τις επόμενες δεκαετίες και έφτασε το υψηλότερο σημείο με το ΕΝΙΑΙΟΣ, κύκλο έργων πάνω στα οποία εργαζόταν τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Οι σημαντικοί νεωτερισμοί του, το μοντάζ με τη μικρότερη μονάδα της ταινίας (το μονό καρέ), η ταυτόχρονη αφήγηση παρελθόντος, παρόντος και μέλλοντος και η πολύ ιδιαίτερη χρήση του χρώματος, όλα κατευθύνονται προς την αναπαράσταση σύνθετων συναισθημάτων.
Στις αρχές της δεκαετίας του '60 ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη, μαζί με τον Jonas Mekas, του New American Cinema Group, στη Νέα Υόρκη, που ιδρύθηκε με σκοπό να απελευθερώσει τους κινηματογραφιστές από τους περιορισμούς της παραγωγής.
Το 1967 ο Markopoulos ήρθε στην Ευρώπη και συνέχισε το νεωτεριστικό του σινεμά με πολλά έργα, ανάμεσα στα οποία συγκαταλέγονται τα Gammelion (1968), The Mysteries (1968), Political Portraits (1969), Sorrows (1969), Genius (1970) και οι εκατό ταινίες που ακολούθησαν και αποτελούν το ΕΝΙΑΙΟΣ.

Περιεχόμενα
ROBERT BEAVERS: Προλογικό σημείωμα
Εισαγωγή της μεταφράστριας

ΧΑΟΣ ΦΑΟΣ ΙΙ
Προς μια νέα αφηγηματική μορφή στον κινηματογράφο
Ο ρυθμός που οδηγεί
Από το Fanshaweστο Swain
Galaxie
Αντιστοιχίες οσμών και οπτικών ερεθισμάτων
Προς μια νέα ηχητική συνοδεία στον κινηματογράφο
Η αδαμάντινη γέφυρα
Προς ένα δημιουργικό σύμπλεγμα προβολής
Η εξαγορά του αντιθέτου

ΧΑΟΣ ΦΑΟΣ III
Ο χρυσός ποιητής
ScorpioRising
Προβολή σκέψεων
Αθώες διασκεδάσεις
Τσακισμένος από τους κριτικούς
Θεσμοί, έθιμα, τοπία
Ο κινηματογραφιστής ως θεραπευτής του μέλλοντος
Το γεγονός μέσα στην κάμερα
Επίσημος απολογισμός

ΒΟΥΣΤΡΟΦΗΔΟΝ

A
Ο σκοπός της αγάπης
Με άλλα λόγια είναι η γλώσσα του
Από τα πρώτα δημιουργικά βήματα μπροστά
Μια υψηλή τέχνη σε μια σκοτεινή εποχή
Η αντιληπτική ικανότητα του κινηματογραφιστή σε ενατένιση
«Και θα κατεβάσω πράγματα από τ' αστέρια»

Β
Η σύνθετη ψευδαίσθηση
Ο χώρος της διαίσθησης
Προς μια πλήρη τάξη

ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ ΓΗ

ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ



Πίσω