|
Michel Bounan - Η λογική της τρομοκρατίας
Παρουσίαση
Στο δοκίμιο αυτό ο Michel Bounan εξετάζει πολύπλευρα το φαινόμενο αυτό που ονομάζουμε τρομοκρατία. Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή της γέννησης της τρομοκρατίας, την ανάγει στις αρχές του 19ου αιώνα, στις αρχές της καπιταλιστικής ανάπτυξης, και προσεγγίζει — δίνοντας ποικίλα αλλά πάντα συγκεκριμένα ιστορικά παραδείγματα — διάφορες μορφές της, είτε συνδέονται με τα επαναστατικά, τα εθνιστικά ή αυτονομιστικά κινήματα, είτε με τις δολοφονικές ενέργειες της μαφίας, είτε με το θρησκευτικό ή παραθρησκευτικό φονταμενταλισμό είτε ακόμη με την κρατική τρομοκρατία.
Κατά τον συγγραφέα, «η τρομοκρατία ορίζεται ως ένα σύνολο εγκληματικών επιχειρήσεων ποικίλου χαρακτήρα και σπουδαιότητας, που σκοπό τους έχουν τον εκφοβισμό ενός συγκεκριμένου πληθυσμού, προκειμένου να επιτύχουν κάποιο πολιτικό συμβιβασμό.»
«Όπως έχει παρουσιαστεί από τους κυβερνητικούς υπεύθυνους, από τους δημοσιογράφους, από τους αστυνομικούς και από τους ίδιους τους τρομοκράτες», λέει ο Μπουνάν, «ο πόλεμος που διεξάγει η τρομοκρατία ενάντια στους δηλωμένους αντιπάλους της είναι κάτι τελείως εξωπραγματικό. Για να είναι πιστευτή αυτή η ιστορία θα απαιτούσε από τρεις κατευθύνσεις και ταυτόχρονα, μια υπερβολική βλακεία από την πλευρά των τρομοκρατών, μια υπερβολική ανικανότητα των αστυνομικών αρχών που ειδικεύονται στον αντιτρομοκρατικό αγώνα, και μια εξωφρενική ανευθυνότητα των ΜΜΕ.
|
Η εξέταση, ακόμη και και η επιφανειακή των τρομοκρατικών επιχειρήσεων που διεξάγονται για παρπάνω από έναν αιώνα, μας αποκαλύπτει την αναποτελεσματικότητά τους, που είναι σχεδόν ολοκληρωτική, τουλάχιστον σύμφωνα με τα πολιτικά κριτήρια που έχουν εξαγγείλει οι ίδιοι οι τρομοκράτες. Το ίδιο ισχύει τόσο για την κρατική τρομοκρατία [βομβαρδισμοί του Λονδίνου, της Δρέσδης, της Χιροσίμα κατά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο ή ακόμα της Βαγδάτης πριν την εισβολή στο Ιράκ] όσο και για τους Ευρωπαίους αριστεριστές τρομοκράτες της δεκαετίας του '70 [Ιταλούς, Γερμανούς, Βέλγους ή Γάλλους]. Δεν πέτυχαν ούτε κι εκείνοι κάποιον από τους σκοπούς στους οποίους υποτίθεται ότι είχαν εστιάσει, αλλά, αντίθετα, κατάφεραν την ενδυνάμωση των αστυνομικών ελέγχων και την ψήφιση καταπιεστικών νόμων ενάντια στους λαούς των χωρών τους.»
Από τους πολιτικούς αντιπάλους, που λανθασμένα κατηγορούνται για τρομοκρατία μέσω αποδείξεων κατασκευασμένων από την αστυνομία, στη χειραγώγηση ενθουσιωδών ατόμων και τον έλεγχο σημαντικών τρομοκρατικών ομάδων, μέχρι τις στρατιωτικές επιθέσεις που σκοπό έχουν να δικαιολογήσουν έναν πόλεμο εξάπλωσης, όλες αυτές οι μορφές χειραγώγησης μπορεί να παρατηρηθούν στις πιο πρόσφατες υποθέσεις τρομοκρατίας.
|
Βιογραφικά στοιχεία
Ο Michel Bounan γεννήθηκε στην περιοχή του Παρισιού το 1942. Γιατρός και στρατευμένος διανοητής για τα καυτά ζητήματα της εποχής μας, έγινε ευρέως γνωστός με το βιβλίο του Le temps du sida [Η εποχή του Έητζ], που κυκλοφόρησε το 1990 (επανέκδοση 2004) και προκάλεσε μεγάλη συζήτηση και αντιδράσεις στη Γαλλία. Έχει επίσης εκδώσει τα παρακάτω βιβλία, όλα στις εκδόσεις Allia:
L' impensable, l' indicible, l' innommable [Το αδιανόητο, το αδιευκρίνιστο, το ακατανόμαστο], 1993 και 1999
Incitation a l' autodefense [Πρόσκληση για την αυτοάμυνα], 1995
L' Etat retors [Το άδικο κράτος], 1997
La vie innommable [Η ακατανόμαστη ζωή], 2000
L' art de Celine et son temps [Η τέχνη του Σελίν και η εποχή του], 2001
Sans valeur marchande [Χωρίς αγοραστική αξία], 2001
Logique du terrorisme [Η λογική της τρομοκρατίας], 2003 |
|