<% Latr = Request.QueryString("Latr") %>
 
Επικοινωνία



ΛΟΥΚΙΑΝΟΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Ο ΨΕΥΔΟΜΑΝΤΗΣ

ΑΝΩΝΥΜΟΣ

ΜΟΝΤΑΝΟΣ Ο ΨΕΥΔΟΠΡΟΦΗΤΗΣ

Παρουσίαση
Στο μέσον του δεύτερου μεταχριστιανικού αιώνα, ο Αλέξανδρος και ο Μοντανός, ένας εθνικός κι ένας χριστιανός προφήτης, στην ίδια δεκαετία και σε κοντινή απόσταση γεωγραφικά, κέρδισαν με τις δραστηριότητές τους μεγάλη φήμη. Οι νέοι προφήτες δεν έκαναν την εμφάνισή τους σε κάποιο από τα επιφανή κέντρα του πολιτισμού αλλά σε απόμακρες περιοχές της Μικράς Ασίας. Ο Αλέξανδρος, πολέμιος των Xριστιανών και των Επικούρειων, ισχυριζόταν ότι αντλούσε την έμπνευσή του από τον Ασκληπιό, και ο Μοντανός από τον Ιησού και το άγιο Πνεύμα. Οι μεγάλες τους επιτυχίες προκάλεσαν και μεγάλες αντιδράσεις. Για να καταγγείλει και να γελοιοποιήσει τον Αλέξανδρο και τα τερτίπια του, ο Λουκιανός συγκέντρωσε πληροφορίες και τον επισκέφθηκε προσωπικώς. Με τον Μοντανό πάλι ασχολήθηκαν αρκετοί εκκλησιαστικοί άνδρες της εποχής, προσπαθώντας να δείξουν ότι πηγή έμπνευσης δεν ήταν το άγιο Πνεύμα αλλά ο Σατανάς.
Στον τόμο αυτό περιλαμβάνονται τόσο το έργο του Λουκιανού εναντίον του Αλεξάνδρου όσο και τα σωζόμενα εκτενή αποσπάσματα από τα έργα των εχθρών του Μοντανού και μάλιστα ενός πολύ καλά πληροφορημένου συγγραφέα που παραμένει ανώνυμος. Ο αναγνώστης μπορεί να παρακολουθήσει έτσι τους παράλληλους βίους δύο πολύ διαφορετικών προφητών μέσα από καταγγελίες που φωτίζουν με τον καλύτερο τρόπο τις έγνοιες και τις ανησυχίες της αρχαιότητας που εισερχόταν στο ύστερό της στάδιο.
Μία γενική και δύο ειδικές εισαγωγές δίνουν τις απαραίτητες πληροφορίες για να γίνει κατανοητή η έκταση του προβλήματος.


Εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.


Βιογραφικά στοιχεία

Ο Λουκιανός (125 - περ. 192) γεννήθηκε στα Σαμόσατα, στη ρωμαϊκή επαρχία της Συρίας. Υπήρξε ρήτορας, διδάσκαλος της ρητορικής και, προς το τέλος της ζωής του, υψηλά ιστάμενος δημόσιος λειτουργός στην Αίγυπτο. Το έργο του περιλαμβάνει διαλόγους διαφόρων ειδών, σατιρικά μυθιστορήματα και παρωδίες τραγωδιών. Η κύρια περίοδος της δημιουργίας του συμπίπτει με την ηγεμονία του Μάρκου Αυρήλιου.

Ο Aνώνυμος και οι άλλοι αντιμοντανιστές συγγραφείς, αποσπάσματα των οποίων περιλαμβάνονται στον τόμο αυτό, ενδέχεται να ήταν λίγο νεότεροι από τον Λουκιανό. Όλοι τους ήταν χριστιανοί, στην υπηρεσία της εκκολαπτόμενης ορθοδοξίας που αντιμαχόταν τα προφητικά κινήματα. Τα έργα τους εναντίον του Μοντανού είναι γνωστά από την Εκκλησιαστική ιστορία του Ευσέβιου. Γράφτηκαν την τελευταία δεκαετία του 2ου αιώνα, στα χρόνια του Σεπτίμιου Σεβήρου.

Περιεχόμενα
ΔΗΜΗΤΡΗΣ I. ΚΥΡΤΑΤΑΣ: Μοντανός και Αλέξανδρος. Οι δύο προφήτες

PIERRE-EMMANUEL DAUZAT: Αλέξανδρος ή Ο ψευδομάντης Εισαγωγή

ΛΟΥΚΙΑΝΟΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Ή Ο ΨΕΥΔΟΜΑΝΤΗΣ
Πρωτότυπο κείμενο
Μετάφραση
Σημειώσεις

ΔΗΜΗΤΡΗΣ I. ΚΥΡΤΑΤΑΣ: Μοντανός ο ψενδοπροφήτης – Εισαγωγή

ΑΝΩΝΥΜΟΣ
ΜΟΝΤΑΝΟΣ Ο ΨΕΥΔΟΠΡΟΦΗΤΗΣ
Πρωτότυπο κείμενο
Μετάφραση

Σημειώσεις


Πίσω