|
GEORGES PEREC
ΣΚΕΨΗ / ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ
Παρουσίαση
Παρά τα δύο έγκυρα λογοτεχνικά βραβεία που τίμησαν το έργο του, ο Περέκ, ενόσω ζούσε, παρέμεινε ένας μάλλον περιθωριακός συγγραφέας, στα όρια της εκκεντρικότητας. Σήμερα, καθιερωμένος και πολυμεταφρασμένος, εκτιμάται ως μείζων εκπρόσωπος της σύγχρονης γαλλικής αυτοβιογραφικής γραφής, στην οποία έδωσε νέα ώθηση και προοπτική, δίχως να παραγνωρίζεται η συμβολή του στην αυστηρή παράδοση των τεχνοπαιγνίων του Oulipo. Η επινόηση του νέου και η ανάμνηση του παλαιού είναι οι δύο πόλοι μεταξύ των οποίων κινείται και τους οποίους συνεχώς συνδυάζει ο Περέκ στα κείμενά του. Επιχειρώντας απεγνωσμένα να ολοκληρώσει το παζλ της προσωπικής του ζωής, από το οποίο λείπουν βασικά κομμάτια (πατέρας, μητέρα, οικείοι, παιδικές μνήμες), διατάσσει και αναδιατάσσει αδιαλείπτως, ταξινομώντας επίμονα και ευρηματικά γνώσεις, εμπειρίες, ενθυμήσεις, αναγνώσματα, προγράμματα, ευφρόσυνες και τραυματικές στιγμές. Ο αναγνώστης της Σκέψης/Tαξινόμησης έχει την ευκαιρία να εισέλθει στον δαιδαλώδη μικρόκοσμο του πολυμήχανου αυτού συγγραφέα, όπου κυριαρχεί ένα είδος εύτακτης αταξίας.
« Aυτός ο πανικός μη χαθούν τα ίχνη μου συνοδεύτηκε από μια μανία να κρατώ και να ταξινομώ. Φύλαγα τα πάντα: τις επιστολές με τους φακέλους τους, τα αποκόμματα από τα εισιτήρια του κινηματογράφου, τα αεροπορικά εισιτήρια, τις αποδείξεις, τα στελέχη των μπλοκ επιταγών, τα διαφημιστικά, τα ταχυδρομικά ειδοποιητήρια, τους καταλόγους, τις προσκλήσεις, τα περιοδικά, τους ληγμένους μαρκαδόρους, τους άδειους αναπτήρες, μέχρι και τις αποδείξεις πληρωμής του γκαζιού και του ηλεκτρικού για ένα διαμέρισμα όπου δεν έμενα πια εδώ και έξι χρόνια, και ενίοτε περνούσα όλη τη μέρα να ξεδιαλέγω και να ξεδιαλέγω, φανταζόμενος μια ταξινόμηση που θα κάλυπτε κάθε χρόνο, κάθε μήνα, κάθε μέρα της ζωής μου».
GEORGES PEREC
|
Απόσπασμα
ΣKEΨH / TAΞINOMHΣH
«Tι σημαίνει η κάθετος ανάμεσά τους;
»Tι μου γυρεύουν ακριβώς; Αν σκέφτομαι πριν ταξινομήσω; Αν ταξινομώ πριν σκεφτώ; Πώς ταξινομώ αυτό που σκέφτομαι; Πώς σκέφτομαι όταν θέλω να ταξινομήσω;
[...] Tόσο δελεαστικό το να θέλεις να κατανείμεις ολόκληρο τον κόσμο σύμφωνα με έναν και μοναδικό κώδικα? ένας παγκόσμιος νόμος θα διείπε το σύνολο των φαινομένων: δύο ημισφαίρια, πέντε ήπειροι, αρσενικό και θηλυκό, χλωρίδα και πανίδα, ενικός-πληθυντικός, δεξιά αριστερά, τέσσερις εποχές, πέντε αισθήσεις, έξι φωνήεντα, επτά ημέρες, εικοσιέξι γράμματα.
»Δυστυχώς δεν ισχύει, δεν άρχισε μάλιστα ποτέ να ισχύει, δεν θα ισχύσει ποτέ. Aυτό δεν εμποδίζει να συνεχίσουμε επί μακρόν ακόμη να κατηγοριοποιούμε το τάδε ή το δείνα ζώο ανάλογα με το αν έχει μονό αριθμό δακτύλων ή κούφια κέρατα.»
GEORGES PEREC |
Βιογραφικά στοιχεία
O Zωρζ Περέκ γεννήθηκε στο Παρίσι το 1936 από Eβραίους γονείς, που τους έχασε στον πόλεμο. Tο 1965 τιμήθηκε με το βραβείο Renaudot για το πρώτο του μυθιστόρημα Tα πράγματα και το 1978 με το βραβείο Medicis για το Zωή οδηγίες χρήσεως. Πέθανε στο Παρίσι το 1982.
Kυριότερα έργα:
Tα πράγματα (1965)
Ποιο μοτοποδήλατο με νικέλινο τιμόνι στο βάθος της αυλής; (1966)
Η εξαφάνιση (1969)
Tο σκοτεινό μαγαζί (1973)
Xορείες χώρων (1974)
W ή η ανάμνηση των παιδικών χρόνων (1975)
Zωή οδηγίες χρήσεως (1978)
Περιεχόμενα
Εύτακτη αταξία - Εισαγωγή της μεταφράστριας
I. Μέσα από τον ιούδα του αυτοβιογραφικού εργαστηρίου
II. Η πρόκληση των αυτοδεσμευτικών κανόνων
III. Η τακτοποίηση του ένδον χάους
Εργοβιογραφικό σημείωμα
Ο Περέκ στα ελληνικά
ΣΚΕΨΗ / ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ
Προοίμιο
Σημειώσεις για αυτά που αναζητώ
Μερικές χρήσεις του ρήματος μένω
Σημειώσεις για τα αντικείμενα που βρίσκονται πάνω στο γραφείο μου
Τρεις ανακτημένες κάμαρες
I. Μπλεβύ: η καμαρούλα στον πρώτο
II. Νιβιγιέ
III. Ανγκιέν
Μικρές σημειώσεις για την τέχνη και τον τρόπο να τακτοποιούμε τα βιβλία μας
1. Περί χώρου
2. Περί τάξεως
Δώδεκα λοξά βλέμματα
1. Ο κατασκευαστής του πρετ-α-πορτε
2. Ο έμπορος δερματίνων ειδών
3. Τα «must»
4. Παρένθεση υπό μορφήν ανεκδότου
5. Παραθέματα
6. Ερωτήματα, 1
7. Και όμως...
8. Ερωτήματα, 2
9. Εναλλακτικές
10. Ή μάλλον
11. Οι «Προσκεφάλιες σημειώσεις»
12. Ή, πάλι, τέλος:
Οι τόποι ενός στρατηγήματος
Θυμάμαι τα βιβλία των Malet & Isaac
81 δελτία μαγειρικής για αρχάριους
Ανάγνωση: κοινωνικο-φυσιολογικό σκιαγράφημα
I. Το σώμα
II. Ο περίγυρος
Περί της δυσκολίας να φανταστείς μια ιδανική πόλη
Στοχασμοί γύρω από τα γυαλιά
«Σκέψη / Ταξινόμηση»
Πρώτες δημοσιεύσεις |
|