<% Latr = Request.QueryString("Latr") %>
 
Επικοινωνία



BERNARD PLOSSU - ΠΕΡΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, PASSAGES PAR ATHENES

Παρουσίαση

Κυκλοφόρησε στις Εκδόσεις Άγρα το φωτογραφικό λεύκωμα μικρού σχήματος του διεθνούς φήμης φωτογράφου Bernard Plossu Πέρασμα από την Αθήνα, που περιέχει τις φωτογραφίες που τράβηξε στα ταξίδια του κατά τη δεκαετία του 1990. Τα κείμενα που συνοδεύουν την έκδοση είναι του ιστορικού και θεωρητικού της φωτογραφίας Πλάτωνα Ριβέλλη και του λογοτέχνη-αρχιτέκτονα Αριστείδη Αντονά.

Οι Εκδόσεις Άγρα ετοιμάζουν και την ελληνική έκδοση της μεγάλης μονογραφίας για τον B. Plossu που θα κυκλοφορήσει με αφορμή την αναδρομική του έκθεση στο μουσείο του Στρασβούργου καθώς και λεύκωμα με τις φωτογραφίες του από τα Δωδεκάνησα.

Απόσπασμα

Από την εισαγωγή του Πλάτωνα Ριβέλλη:

O Bernard Plossu είναι ένας φωτογράφος-ταξιδευτής. Τα ταξίδια του όμως δεν είναι παρά μια αφορμή για τη φωτογραφία του. Όχι τόσο για τον προορισμό τους, όσο για τη χαρά της ίδιας της μετακίνησης. Ο Plossu χρειάζεται την αίσθηση της εξερεύνησης για να μπορεί να ξανασυναντιέται ανανεωμένος με αυτό που ήδη γνωρίζει. Οι φωτογραφίες του, από την Ισπανία, το Μεξικό, την Ελλάδα, τη Γαλλία, ή από τα τόσα άλλα μέρη των ταξιδιών του, είναι πριν από όλα φωτογραφίες ενός συγκεκριμένου τόπου. Η θέση τους στις σελίδες ενός ταξιδιωτικού οδηγού θα ήταν σίγουρα παραπλανητική.

Εκεί που ο Bernard Plossu αποδεικνύει το φωτογραφικό του μέγεθος και επιβεβαιώνει τις γοητευτικές εμμονές του είναι όταν χρησιμοποιεί το αθηναϊκό περιβάλλον για να μας δώσει στιγμές από τον δικό του κόσμο, τον οποίο έχει μέχρι σήμερα καταφέρει να κτίσει με σκηνές από όλα του τα ταξίδια. Στις περιπτώσεις αυτές η αθηναϊκή ιδιαιτερότητα γίνεται η αφορμή, το φόντο, το σκηνικό μιας δικής του γνώριμης, τρυφερής και τόσο ελκυστικής μινιμαλιστικής ματιάς, η οποία μας δίνει φωτογραφίες που δεν ανήκουν σε κανένα τόπο.

Διατρέχοντας όλο το τόσο αξιόλογο και σημαντικό έργο του Plossu δεν μπορεί να μην γοητευτεί κανείς, και να μη συγκινηθεί ταυτόχρονα, από την αίσθηση ενός φευγαλέου βλέμματος και μιας χαμηλών τόνων πρότασης. Οι φωτογραφίες μοιάζει να γεννιούνται ερήμην του φωτογράφου. Τα κάδρα δίνουν την εντύπωση ότι προέκυψαν και δεν κατασκευάστηκαν. […] Η εστίαση του φακού δεν συνδυάζεται με την αξιολόγηση των επιπέδων. Αυτό που μοιάζει τυχαία εστιασμένο δεν αντιπαρατίθεται σε αυτό που φαίνεται τυχαία όχι εστιασμένο. Η τελική αίσθηση οδηγεί σε μια εικόνα την οποία θα γεννούσε το μάτι μας χωρίς την παρέμβαση της φωτογραφικής μηχανής και του εκτυπωτικού μηχανήματος. Μιας εικόνας που έχει τη μαλακή αίσθηση της ευχάριστης έκπληξης και της ήπιας συγκίνησης. Ο Plossu καταφέρνει να χρησιμοποιεί το μάτι σαν εργαλείο που μεταφέρει οπτικά τις εσωτερικές συγκινήσεις και ευαισθησίες. […]

Ο Plossu αξιοποιεί στο έπακρο τη μοναδική δυνατότητα του μέσου αυτού να αντιστρέφει τις αξίες και τη σημασία των στοιχείων της πραγματικότητας. Γνωρίζει άριστα ότι ο ρόλος (και η ικανότητα) της φωτογραφίας είναι να οδηγεί στο μείζον μέσα από το έλασσον, στο σύνολο μέσα από τη λεπτομέρεια, στη διάρκεια μέσα από τη στιγμή. Φροντίζει επομένως να μεταλάσσει φωτογραφικά τις αξίες των πραγμάτων που φωτογραφίζει.

Ο ευρύτερος και ουδέτερος αστικός χώρος αντιμετωπίζεται, τις περισσότερες φορές, μέσα από μια υποκειμενική λεπτομέρεια, μέσα από κάτι που τον συνδέει με ένα προσωπικό βλέμμα και την υπόνοια μιας ανθρώπινης παρουσίας: Η άναρχη πόλη μέσα από ένα αυτοκίνητο, του οποίου η οροφή και το καθρεφτάκι ορίζουν τον ιδιωτικό χώρο. Η ίδια άτακτη πόλη οργανώνεται φορμαλιστικά μέσα από το εσωτερικό του αυτοκινήτου που κατευθύνει το βλέμμα μας αριστερά σε έναν ποδηλάτη και δεξιά σε μια πινακίδα.

Όλα αυτά μπορεί να θυμίζουν και λίγο Αθήνα, αλλά πάνω από όλα πιστοποιούν και αποδεικνύουν την ικανότητα του Bernard Plossu , να ανακαλύπτει ξανά και ξανά τον εαυτό του μέσα και πίσω από τους τόπους που επισκέπτεται και να κτίζει ένα έργο στοιχειοθετημένο από βιαστικές, αλλά διαπεραστικές, ματιές που αποτυπώνονται μέσα από την αδιάκοπη κίνησή του. Είναι ένα έργο εν κινήσει. Σαν τον χρόνο που τρέχει. Χωρίς παρόν. Η ταχύτητα αυτή είναι το μέσον για να αντιμετωπιστεί η συγκίνηση, την οποία ο φωτογράφος αναγνωρίζει, επισημαίνει, αλλά επιχειρεί να υπερβεί και να συγκαλύψει. […] Ο φωτογραφημένος κόσμος του Bernard Plossu αποτελείται από αυτές τις ενδιάμεσες σκηνές, εκείνες ακριβώς που τα μάτια μας δεν έχουν μάθει να ξεχωρίζουν και να αποτυπώνουν. Και οι σκηνές αυτές αποδεικνύουν ότι πίσω από το προφανές ή το αδιάφορο υπάρχει ένας κόσμος σιωπηλός, που έχει ομορφιά, ενδιαφέρον και συγκίνηση.

ΠΛΑΤΩΝ ΡΙΒΕΛΛΗΣ

Εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου
Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.


Βιογραφικά στοιχεία


1945: Γέννηση στο Νότιο Βιετνάμ. Εφηβεία στο Παρίσι· συχνάζει στην Ταινιοθήκη.
Το Νέο Κύμα.
1965/66: Ζει στο Μεξικό.
1977/85: Ζει στο Νιού Μέξικο, ΗΠΑ.
1988: Αναδρομική έκθεση στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Κέντρο G. Pompidou.
Εθνικό Βραβείο Φωτογραφίας, Γαλλία.
1988: Έκθεση στο Πολιτιστικό Κέντρο του Γαλλικού Ινστιτούτου στη Θεσσαλονίκη (οργάνωση Eric Auzoux )
1989: Έκθεση “ The African Desert ” στο Εθνικό Μουσείο Αφρικανικών Τεχνών, Smithsonian Institute, Ουώσινγκτον.
Έκδοση ενός πορτοφόλιο στο περιοδικό Φωτογραφία, Αθήνα.
1990: Αναδρομική έκθεση στο Μουσείο Φωτογραφικών Τεχνών, Σαν Ντιέγκο,
Καλιφόρνια. Έκδοση του βιβλίου Θεσσαλονίκη 1990 από τις Εκδόσεις Άγρα,
με τους Michel Butor, Francoise Nunez και Pierre Devin.
1993: Έκθεση «Οι δεσμώτες του φωτός», Εθνική Πινακοθήκη
(οργάνωση Βernard Lajot ).
1997: Aναδρομική έκθεση στο I . V . A . M ., Βαλένθια, Ισπανία.
Φθινόπωρο: Διάλεξη στο Φωτογραφικό Κέντρο Αθηνών.
1998: Δημοσίευση στον Φωτοχώρο από τον Πλάτωνα Ριβέλλη, Αθήνα.
1999: Έκθεση «Κοντινό-Μακρινό», γκαλερί Νέες Μορφές, Αθήνα.

ΕΠΙΛΟΓΗ ΒΙΒΛΙΩΝ

Forget me not / inedito, 2002
Routes, 2002
Le cinema fixe, 2002
L'Europe du sud contemporaine, 2000
O pais da poesia, 1999
Le jardin de poussiere, 1989
Paris-Londres-Paris, 1988
New Mexico Revisited, 1983
Le voyage mexicain, 1979

KATAΛΟΓΟΙ ΕΚΘΕΣΕΩΝ

«Les paysages intermediaires», κατάλογος της αναδρομικής έκθεσης στο Κέντρο G.Pompidou 1988, κείμενα των Α lain Sayag και Denis Roche και το βιβλίο - κατάλογος της έκθεσης στο I.V.A.M της Ισπανίας , 1997, κείμενα των J.M. Bonet και J.V.Monzo.


Πίσω