<% Latr = Request.QueryString("Latr") %>
 
Επικοινωνία



ΜΙΝΟΣ ΔΟΥΝΙΑΣ - ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΥΠΕΡ ΤΗΝ ΝΙΚΗΝ ΔΟΞΑ
ΤΟ «ΣΑΡΑΝΤΑ» ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΕΜΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΜΑΧΩΝ

Παρουσίαση

Ο Ελληνοϊταλικός Πόλεμος άφησε πίσω του έντονες ιαχές του θριάμβου, άφησε και τις πικρές οδύνες όσων έπαθαν κάθε είδους καταστροφές, απώλειες ζωής συγγενών, περιουσίες που βομβαρδίστηκαν, ανάπηρους. Έδωσε όμως την ευκαιρία να αναπτυχθεί και μια ειδική λογοτεχνία, συνέπεια της δραματικής αναταραχής. Γράφτηκαν απομνημονεύματα, μαρτυρίες και προσωπικές εξιστορήσεις. Τη μνήμη που ελαττώνεται με το χρόνο, κατά καιρούς την αναζωογονεί κάποιο άγνωστο κείμενο ή οι ετήσιες επετειακές εκδηλώσεις. Το βιβλίο αυτό «δημιουργήθηκε» πριν από εξήντα χρόνια και δίνει από μια απροσδόκητη πλευρά την αίσθηση και το πνεύμα της εποχής μέσω κάποιων μικροκειμένων που διέσωσε η οξύνοια ενός αξιόλογου πνευματικού ανθρώπου. Το αποτελούν 191 αποσπάσματα επιστολών των ανθρώπων στον πόλεμο, των πολεμιστών του μετώπου και των συγγενών τους και άλλων αμάχων που αντάλλασσαν επιστολές εκθέτοντας τα δικά τους σαν να μην υπήρχε πόλεμος. Είναι αποσπασμένα από επιστολές που περνούσαν από τον έλεγχο της λογοκρισίας για προληπτικούς λόγους. Ο Μίνος Δούνιας αντέγραψε από τις πιο ενδιαφέρουσες σκέψεις και απόψεις, ιδέες εκμυστηρεύσεις και αισθήματα, οικογενειακά προβλήματα, πόνους και ενθουσιασμούς. Προέρχονται από αγνώστους, εκφρασμένα όλα με τον μοναδικό τρόπο της γνήσιας και αυθόρμητης διατύπωσης με ποικίλους συναισθηματισμούς, με χιούμορ, ευαισθησία, θυμοσοφία, λαϊκό ύφος. Μια πτυχή μιας εποχής που σημάδεψε τον τόπο και τους ανθρώπους. 191 αποτυπώματα του γνήσιου λαϊκού λόγου.


Βιογραφικά στοιχεία

Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΝΤΕΛΟΠΟΥΛΟΣ είναι συγγραφέας, βιβλιογράφος, κριτικός, φωτογράφος και επιμελητής εκδόσεων. Υπήρξε φίλος και συνεργάτης του Μίνου Δούνια, ο οποίος του εμπιστεύτηκε τη μικρή ατζέντα στην οποία κατέγραφε τα ψήγματα της λαϊκής σοφίας, αίσθησης, χιούμορ και του έκδηλου πατριωτισμού της εποχής. Τα σκόρπια εκείνα μικροκείμενα μετά από τόσα χρόνια τα συγκρότησε στη μορφή που παρουσιάζονται, ικανοποιώντας μια κρυφή επιθυμία του ακούσιου «λογοκριτή» μουσικολόγου φίλου του.

Ο ΜΙΝΟΣ ΔΟΥΝΙΑΣ (1900-1962), με καταγωγή το Λεωνίδιο και γεννημένος από εύπορη οικογένεια εμπόρων στη Ρουμανία, αποφοίτησε από τη Ροβέρτειο Σχολή της Κωνσταντινούπολης και έκανε μουσικές σπουδές στη Γερμανία με καθηγητές τους πιο εξέχοντες μουσικολόγους της εποχής. Φοίτησε στην Ανώτατη Κρατική Σχολή του Βερολίνου και στη συνέχεια στη σχολή Αρχαιολογίας, Φιλοσοφίας και Μουσικολογίας του Πανεπιστημίου του Βερολίνου, με ειδίκευση στον κλάδο των θεωρητικών της μουσικής. Η διδακτορική του διατριβή για τα κονσέρτα βιολιού του Ταρτίνι τον κατέταξε αμέσως στους ανερχόμενους μουσικολόγους στην Ευρώπη. Η άνοδος του Ναζισμού τον ανάγκασε να εγκαταλείψει τη Γερμανία και ένα λαμπρό μέλλον. Στην Ελλάδα από το 1936 ανέπτυξε μεγάλη μουσική δραστηριότητα επιχειρώντας με επιτυχία να δημιουργήσει μια υψηλού επιπέδου μουσική ζωή. Ο «Μουσικός Κύκλος» που ίδρυσε γνώρισε στην Αθήνα έργα που ως τότε δεν είχαν αποτολμηθεί. Ως μουσικοκριτικός στα Νεοελληνικά Γράμματα (1936-1940) επεξέτεινε το θεωρητικό μέρος της συμβολής του, όπως και στην εφ. Η Καθημερινή (1948-1962), στην οποία τα κείμενά του ανέτρεψαν την ως τότε καχεκτική κριτική και διεύρυναν τα όρια της γνώσης και της αισθητικής της μουσικής. Υπήρξε συνεργάτης της Μεγάλης Γερμανικής Εγκυκλοπαίδειας Η Μουσική στην Ιστορία και το Παρόν με λήμματα για τη σοβαρή ελληνική μουσική και τους εξέχοντες συνθέτες της και για την παραδοσιακή δημοτική. Ως καθηγητής της μουσικής στο Κολλέγιο Αθηνών και το Κολλέγιο Θηλέων συνδύασε το εκπαιδευτικό έργο του με τη δημιουργία φυτώριων φίλων της μουσικής μεταξύ των πολυπληθών μαθητών και μαθητριών του. Εξέδωσε τρεις συλλογές τραγουδιών (Παιδικά Τραγούδια, Τα Πρώτα Τραγούδια και τη Συλλογή Τραγουδιών για σχολική χρήση). Μια επιλογή των κριτικών του επιμελήθηκε ο Γ. Ν. Πολίτης (1963). Το ημερολόγιό του της Κατοχής, με τίτλο Έπειτα από 120 χρόνια ελεύθερης ζωής είμεθα πάλι σκλάβοι , κυκλοφόρησε το 1987 με επιμέλεια του Κυριάκου Ντελόπουλου.

 


Πίσω