<% Latr = Request.QueryString("Latr") %>
 
Επικοινωνία



ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ

ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ

Παρουσίαση
« Η Μυθολογία του Μάνου Χατζιδάκι δεν είναι καθαυτό ποίησις ή, ακριβέστερα, δεν είναι μόνο ποίησις. Είναι η επέκταση μιας συγκεκριμένης μουσικής δημιουργίας μέσα στον ελεύθερο ποιητικό χώρο ». Αυτά σημειώνονταν στην α΄ εκδοση της Μυθολογίας του Μάνου Χατζιδάκι το 1966.

Η παρούσα έκδοση της Άγρας συγκεντρώνει σε ενιαίο χαρτόδετο τόμο τις δύο ποιητικές συλλογές που τύπωσε ο Μάνος Χατζιδάκις : τη Μυθολογία (Κεραμεικός, 1966 – Ύψιλον, 1980) και τη Μυθολογία Δεύτερη (Άγρα, 1982), οι οποίες είχαν μείνει για χρόνια εκτός κυκλοφορίας. Συνοδεύονται από δύο σχέδια του Γιάννη Μόραλη και χειρόγραφες σημειώσεις του μεγάλου συνθέτη.

 

Βιογραφικά Στοιχεία
ΑΠΟ ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ :
« Γεννήθηκα στη Ξάνθη μια Τρίτη 10 το βράδυ, την 23η Οκτωβρίου του 1925, τότε που έγινε η ποτοαπαγόρευση και οι γονείς μου σαν τρελοί χόρευαν τσάρλεστον στους δημόσιους χορούς και στις πλατείες της πολιτείας. Σαν άνοιξα τα μάτια μου, είδα με απορία πολύ κόσμο να περιμένει την εμφάνισή μου. Το ίδιο συνέχισα κι αργότερα ν’ απορώ, όταν με περίμεναν κάπου να φανώ. Προσπάθησα όλον τον καιρό που μέναμε στην Ξάνθη, να γνωρίσω σε βάθος τους γονείς μου και να εξαφανίσω την αδελφή μου. Δεν τα κατάφερα και τα δυο. Έτσι μετακομίσαμε στην Αθήνα το ’32 και δεν στάθηκε δυνατό να λησμονήσω την αποτυχία μου. Άρχισα να ζω και να εκπαιδεύομαι στην πρωτεύουσα ενώ παράλληλα σπούδαζα τον έρωτα και την ποιητική λειτουργία του καιρού μου. Μ’ επηρεάσανε βαθιά ο Ερωτόκριτος, ο Στρατηγός Μακρυγιάννης, το εργοστάσιο του Φίξ, ο Χαράλαμπος του Βυζαντίου, το υγρό κλίμα της Θεσσαλονίκης, και τα άγνωστα πρόσωπα που γνώριζα τυχαία και παρέμειναν άγνωστα σ’ όλα τα χρόνια τα κατοπινά. Έγραψα ποιήματα και πολλά τραγούδια, και ασκήθηκα ιδιαίτερα στο να επιβάλλω τις απόψεις μου με δημοκρατικές διαδικασίες – πράγμα που άλλωστε με ωφέλησε τα μέγιστα σαν έγινα υπάλληλος τα τελευταία χρόνια. Απέφυγα μετά περίσσιας βδελυγμίας ό,τι τραυμάτιζε το ερωτικό μου αίσθημα και την προσωπική μου ευαισθησία. Γι’ αυτό κι από νωρίς, μετά τον πόλεμο ακριβώς, σταμάτησα όλα τα μαθήματα της Μουσικής. Γύρισα τον κόσμο και ανεκάλυψα ότι τα πρόσωπα που μ’ ενδιαφέρανε έπρεπε να μιλούν απαραιτήτως τα Ελληνικά – γιατί σε ξένη γλώσσα η επικοινωνία γίνονταν οδυνηρή κι εξαφάνιζε το μισό μου πρόσωπο. Το 1972 επέστρεψα σχεδόν οριστικά στον τόπο και ίδρυσα καφενείο που το ονομάσαμε «Πολύτροπο», ίσαμε την μεταπολίτευση του ’74 όπου και το ’κλεισα μια κι άρχιζε η εποχή των γηπέδων και των μεγάλων λαϊκών εκτονώσεων. Κράτησα την ψυχραιμία μου και δεν εχόρεψα εθνικούς και αντιστασιακούς χορούς στα γυμναστήρια και στα γεμάτα από νέους γήπεδα. Έτσι κατάφερα να ολοκληρώσω την τραυματισμένη από την παιδική μου ηλικία προσωπικότητα, καταλήγοντας να πουλώ «λαχεία στον ουρανό» και προκαλώντας τον σεβασμό των νεοτέρων μου μια και παρέμεινα ένας γνήσιος Έλληνας και Μεγάλος Ερωτικός ». – Μ.Χ.

 

Περιεχόμενα
ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

ΥΓΡΑΣΙΑ [I-VI]
Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ C.N.S [I-VI]
MONOPRIX
Ο νέος από την απέναντι μεριά
Moralité zero
Ο φίλος μου από το Δουβλίνο
Ο νεαρός Αλαίν που τραγουδά
Η περίπτωση του Ζεράρ Λορσύ
Η θερμότης ενός Αλγερινού
Χανς Γκρουντέριαν
Σπουδαστής φιλοσοφίας
Μελαγχολία ωδείου
Ο χορευτής του Σαιντ Ιλαίρ
Ο κιθαριστής των φλαμέγκος
Ντομινίκ
ΤΡΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΤΡΕΙΣ ΜΠΑΛΑΝΤΕΣ
Κρίση
Μαρία Ελένη
Το ποτάμι
ΤΡΙΑ ΡΥΘΜΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΟΝΝΥ
ΓΥΜΝΑΣΜΑΤΑ
Αφιέρωμα
Ερωτικό
Επτά «ζωντανές φύσεις» του Μ.Χ.
Σελίδες ιστορίας
Ιδιωτική στιγμή
Εξαρτήματα για μια ποιητική μηχανή
Σχέδιο για ένα δημοτικό τραγούδι
ΜΕΛΙΣΣΑΝΘΗ

ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ

ΕΣΜΕΡΑΛΔΑ, Ο ΑΝΕΜΟΣ
Fresco
New Sound
Δώρον
Η γηραιά Κυρία Δημοκρατία
Η αναγκαιότης του πολέμου
Demian
Tradition και revolution
Ένας σκληρός εραστής
Ελευθεροτυπία (Free Press)
Γαβριέλλα
Ο τελευταίος χορός
Επίκλησις

ΤΑ ΠΑΡΕΙΣΑΚΤΑ
Λατρευτικό
Η σημασία του πάθους
Αποκαλύψεις
Ισχυρή θέληση
Σχεδόν παιδιά
Εικόνα ατελής νέου ανδρός
Ερωτηματικό
Αδιαθεσία
Προσευχή

ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΝ ΑΓΑΠΗΣ
1. (καρτερία)
2. (τρία ρεμπέτικα σε μουσική του πατέρα μου)
3. (διάλογος)
4. (τέσσερις εντολές)
5. (εκ της σαρκός άρχεσθαι)
6. (ιντερμέτζο ή αναφορά στον Κοκτώ)
7. (περίπτερον πυρός)
8. (μπαλάντα για μια τοποθεσία ανύπαρκτη)
9. (η πρώτη συνάντηση)

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΣΤΟΝ ΖΥΓΟ
Ι-Χ



Πίσω