|
JEAN-PATRICK MANCHETTE
ΜΟΙΡΑΙΑ
Παρουσίαση
Αυτό είναι ένα μαύρο μυθιστόρημα. Είναι η ιστορία όπου μια επαγγελματίας δολοφόνος, μοναχική και αλλοτριωμένη, διαπράττει το αιματηρό έργο της. Είναι ιστορία ενός ασυνήθιστου συμβολαίου, σε μια πόλη διεφθαρμένη από το χρήμα.
Η Μοιραία είναι το προτελευταίο μαύρο μυθιστόρημα που δημοσιεύτηκε όσο ζούσε ο Ζ.-Π. Μανσέτ. Χρονολογικά εκδίδεται ανάμεσα στο Μελαγχολικό κομμάτι της Δυτικής Ακτής και την Πρηνή θέση του σκοπευτή. Η κεντρική ηρωίδα, η Αιμέ Ζουμπέρ, μετακινείται από πόλη σε πόλη, αλλάζοντας τα εξωτερικά χαρακτηριστικά της, συγχρωτίζεται με την άρχουσα κοινωνία κάθε πόλης και οργανώνει φόνους επί χρήμασι. Η ιστορία θα τελειώσει άσχημα γι’αυτήν. Η Μοιραία είναι κυρίως η αφήγηση μιας αποτυχίας. Όμως αυτή η αποτυχία της γυναίκας φαίνεται πολύ πιο ανδρεία από τις αποτυχίες των ανδρών στα άλλα βιβλία του συγγραφέα.
|
Απόσπασμα
«Η εξέλιξη φαίνεται αργή, αλλά στην πραγματικότητα είναι αρκετά γρήγορη. Πάντοτε οι γκομενοδουλειές εμφανίζονται πρώτες. Μετά έρχονται τα ζητήματα συμφέροντος. Και τέλος, τα παλαιά εγκλήματα. Γνώρισες κι άλλες πόλεις, γλυκιά μου, και θα γνωρίσεις κι άλλες· ας χτυπήσω ξύλο. Λοιπόν, τα εγκλήματα έρχονται τελευταία και εσύ πρέπει να είσαι υπομονετική».
«Στο τέλος πάντα τους εντοπίζω, είπε η νεαρή γυναίκα. Και πάντα υπάρχει κάποιος ή κάποια που θέλει να σκοτώσει έναν άλλο χοντρομαλάκα. Τα υπόλοιπα είναι ζήτημα διπλωματίας. Να μπεις στην προσωπική ζωή του πελάτη. Να του βάλεις την ιδέα, την οποία ήδη έχει, να σκοτώσει. Με δύο λόγια, να προσφέρεις υπηρεσίες, ει δυνατόν σε κατάσταση κρίσεως. Δεν τους λέω ότι είμαι φονιάς. Είμαι γυναίκα, δεν θα με έπαιρναν στα σοβαρά. Τους λέω ότι γνωρίζω κάποιο δολοφόνο. Μερικές φορές υπαινίσσομαι ότι είναι ο εραστής μου. Ζηλεύουν. Είναι αστείο».
Βιογραφικά Στοιχεία
Ο Ζάν-Πατρίκ Μανσέτ (1942-1995), άλλαξε τη ρότα του γαλλικού και του ευρωπαϊκού αστυνομικού μυθιστορήματος μετά τη γενιά του ’68. Ήταν παθιασμένος με την τζάζ, τον κινηματογράφο και τη λογοτεχνία. Μπόρεσε, ως πρόδρομος, να βρει τον τόνο των μεγάλων μαύρων μυθιστορημάτων όπου ανακατεύονται περιπέτειες, η κοινωνική κριτική και η περιγραφή της καθημερινής ζωής.
|