Θεμελιώδη ερωτήματα για την κατανόηση του βυζαντινού πολιτισμού και της παιδείας του, στην οποία επιδόθηκε ο Γκουλιέλμο Καβάλλο, ένας από τους πιο επιφανείς ειδικούς στον τομέα της βυζαντινολογίας και της ελληνικής κωδικολογίας. Τα σεμινάρια, που πραγματοποίησε το 2003 στη Σχολή Ανώτατων Σπουδών στις Κοινωνικές Επιστήμες του Παρισιού, βρίσκουν εδώ τη γραπτή τους έκφραση και εγκαινιάζουν τη σειρά των Βυζαντινών Mαθημάτων, που σκοπό έχουν να θέσουν στη διάθεση των ιστορικών και των ερευνητών ένα εργαλείο εργασίας για τη διάδοση και τη γνώση του πολιτισμού του ελληνικού Μεσαίωνα.
Εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου
Για περισσότερες πληροφορίες για την παρουσιάση του βιβλίου πατήστε εδώ.
|
Βιογραφικά στοιχεία
Ο Γκουλιέλμο Καβάλλο είναι τακτικός καθηγητής της ελληνικής παλαιογραφίας στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης LaSapienza. Μελετά την ιστορία της γραφής, του βιβλίου και των κειμένων από την ελληνορωμαϊκή αρχαιότητα έως τον βυζαντινό και δυτικό Μεσαίωνα. Είναι μέλος της ιταλικής Ακαδημίας των Lincei,της Ακαδημίας των Επιστημών του Τορίνου και της Ακαδημίας Παρνασσός των Αθηνών. Επίσης είναι μέλος του διευθυντικού Συμβουλίου του Ιταλικού Κέντρου Μελετών του Πρώιμου Μεσαίωνα στο Σπολέτο, της Διεθνούς Επιτροπής της Ελληνικής Παλαιογραφίας, της Διεθνούς Επιτροπής της Λατινικής Παλαιογραφίας και διευθυντής της Διεθνούς Σχολής για τη Μελέτη των Γραπτών Πηγών του Κέντρου Επιστημονικής Παιδείας EttoreMajorana στο Έριτσε της Σικελίας. Διετέλεσε προσκεκλημένος καθηγητής στη Σχολή Ανώτατων Σπουδών στις Κοινωνικές Επιστήμες στο Παρίσι και έκανε διαλέξεις και σεμινάρια σε διάφορα Πανεπιστήμια της Ευρώπης και των ΗΠΑ.
Ανάμεσα στις συνεισφορές του τις αφιερωμένες στον ελληνικό και λατινικό Μεσαίωνα αξίζει να μνημονευτούν: Rotoli d’Exultetdell’Italiameridionale, Μπάρι 1963· Laculturaitalo-grecanellaproduzionelibraria, στο IByzantiniinItalia, με επιμέλεια του G. Pugliese Carratelli, Μιλάνο 1982· Cronache dell’annoMille του R. il Glabro, Μιλάνο 1989 (σε συνεργασία με τον G. Orlandi)· Lire a Byzance, Παρίσι 2006. Είχε την επιμέλεια των τόμων BisanziofuoridiBisanzio, Παλέρμο 1991· Scritture, librietestinelleareeprovincialidiBisanzio, Σπολέτο 1991 (με τη συνεργασία των G. De Gregorio και M. Maniaci)· L’uomo bizantino, Ρώμη-Μπάρι 1992 (μεταφρασμένο και σε άλλες γλώσσες)· Epigrafia medievale greca e latina. Ideologiaefunzione, Σπολέτο 1995 (με τον Cyril Mango)· Storiadellaletturanelmondo occidentale, Ρώμη-Μπάρι 1995 (με τον R. Chartier), μεταφρασμένο σε δώδεκα γλώσσες· Laculturabizantina, Ρώμη 2004. Επιπλέον, συνεργάστηκε στο Spazio Letterario di Roma Antica και στο Spazio Letterario del Medioevo και είναι, μαζί με άλλους, διευθυντής των Chartae Latinae Antiquiores.
Ο Πάολο Οντορίκο γεννήθηκε το 1952 στο Ούντινε της Ιταλίας. Διετέλεσε ερευνητής της βυζαντινής ιστορίας και λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Τεργέστης μέχρι το 1995, όταν εξελέγη Διευθυντής Σπουδών στην Σχολή Ανώτατων Σπουδών στις Κοινωνικές Επιστήμες στο Παρίσι, όπου και διαμένει έκτοτε. Το 1998 ιδρύει το Κέντρο Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Νοτιοανατολικών Ευρωπαϊκών Σπουδών, το οποίο και διευθύνει. Το 2002 ιδρύει και διευθύνει τη σειρά βιβλίων Dossiers Byzantins. Διευθύνει επίσης τη σειρά βιβλίων Seminaires Byzantins στις εκδόσεις Belles Lettres. Είναι μέλος της επιστημονικής επιτροπής βυζαντινών περιοδικών διεθνούς κύρους, διοργανώνει και συμμετέχει σε διεθνή συνέδρια για τις βυζαντινές και μεταβυζαντινές σπουδές, παραδίδει μαθήματα και διαλέξεις σε διάφορα Πανεπιστήμια (Οξφόρδη, Μπέρκλεϋ, Αμβούργο, Μόναχο, Πίζα, Βελιγράδι, Θεσσαλονίκη, Λευκωσία, Σαλαμάνκα, Ρώμη, Νέα Υόρκη κ.ά.). Συγγραφέας πολυάριθμων βιβλίων και άρθρων, επικεντρώνει τις μελέτες του στην έκδοση βυζαντινών και μεταβυζαντινών κειμένων, στην ιστορία της βυζαντινής λογοτεχνίας και ιδιαίτερα στον τρόπο μετάδοσης και διάδοσης της βυζαντινής παιδείας. |