<% Latr = Request.QueryString("Latr") %>
 
Επικοινωνία



book title

JOSÉ CARLOS MARIATEGUI

ΕΦΤΑ ΔΟΚΙΜΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΜΗΝΕΙΑ
ΤΗΣ ΠΕΡΟΥΒΙΑΝΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Παρουσίαση
Τα Εφτά δοκίμια για την ερμηνεία της περουβιανής πραγματικότητας αποτελούν έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους της λατινοαμερικανικής μαρξιστικής σκέψης. Σε αυτά ο Μαριάτεγκι αναλύει την ταξική διάρθρωση του Περού, ενώ συγχρόνως καταπιάνεται με θέματα όπως η θρησκεία και ο καθολικισμός της ισπανικής Κατάκτησης, η παιδεία και η λογοτεχνία. Το κύριο ενδιαφέρον του εστιάζεται στην καταδυνάστευση των ιθαγενών Ινδιάνων, με άλλα λόγια, των απογόνων των Ίνκας, και στην ανάγκη ύπαρξης μιας ανθρωπιστικής πολιτικής για τις καταπιεσμένες κοινοβιακές κοινότητες (αύλλου) των Ινδιάνων.
Η μοναδικότητα των δοκιμίων του Μαριάτεγκι έγκειται σε διάφορους λόγους. Οι κριτικές παρατηρήσεις του έχουν διαύγεια διατύπωσης, βάθος γνώσης της παγκόσμιας και της περουβιανής πραγματικότητας του καιρού του και καθαρότητα στόχου.

 

Ο Χοσέ Κάρλος Μαριάτεγκι (1894-1930) δεν είναι μόνο ο πιο σημαντικός και ο πιο ευρηματικός από τους Λατινοαμερικανούς μαρξιστές αλλά επίσης κι ένας στοχαστής που το έργο του, λόγω της δύναμής του και της πρωτοτυπίας του, έχει ένα παγκόσμιο βεληνεκές. Ο αιρετικός μαρξισμός του παρουσιάζει βαθιές συγγένειες με μερικούς από τους μεγάλους συγγραφείς του δυτικού μαρξισμού: τον Gramsci, τον Lukács ή και τον WalterBenjamin. Στην καρδιά της ετεροδοξίας του Μαριάτεγκι, της ιδιοτυπίας του μαρξιστικού φιλοσοφικού και πολιτικού του λόγου, βρίσκεται ένας πυρήνας απαράγραπτα  ρομαντικός. Είτε πρόκειται για το πεδίο της φιλοσοφίας είτε για την πολιτική στρατηγική, για την κουλτούρα ή για το αγροτικό ζήτημα, για την ιστορία ή για την ηθική, το έργο του Μαριάτεγκι διαπνέεται από μια ισχυρή ρομαντική-επαναστατική πνοή που δίνει στη μαρξιστική του αντίληψη για τον κόσμο τη μοναδική της ποιότητα και την οραματική της πνευματική δύναμη.

Από το επίμετρο του MICHAEL LÖWY


Εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου
Για περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση παρουσιάσης του βιβλίου στην Αθήνα πατήστε εδώ.

 

Βιογραφικά στοιχεία
Ο José Carlos Mariátegui γεννήθηκε το 1894 στην επαρχία Μοκέγουα, στο νότιο Περού, από πατέρα ισπανικής και μητέρα ινδιάνικης καταγωγής. Σε νεαρή ηλικία τραυματίστηκε σοβαρά στο γόνατο, με αποτέλεσμα το πόδι του να παραμείνει σε μόνιμη αγκύλωση, επιβαρύνοντας όλη την υπόλοιπη ζωή του συγγραφέα. Σε ηλικία 13 ετών έπιασε δουλειά στην εφημερίδα LaPrensa, κάνοντας στην αρχή διάφορα θελήματα. Στη συνέχεια έμαθε την τέχνη του λινοτύπη και του στοιχειοθέτη. Άρχισε να δημοσιεύει άρθρα σε στήλες ποικίλου περιεχομένου ήδη από την ηλικία των 17 ετών, ενώ στη συνέχεια επικεντρώθηκε στην καλλιτεχνική και λογοτεχνική αρθρογραφία. Σε ηλικία 25 περίπου ετών συμμετείχε στην ίδρυση διαφόρων επιθεωρήσεων και εφημερίδων αριστερού προσανατολισμού, όπως η Nuestra Época και η La Razón. Οι ριζοσπαστικές απόψεις που εξέθεσε γύρω από την αναμόρφωση των πανεπιστημιακών θεσμών, το 1919, τον έφεραν σε ρήξη με τη δικτατορία του Λεγκία. Ο Μαριάτεγκι εξαναγκάστηκε να ταξιδέψει στην Ευρώπη, αρθρογραφώντας ως ανταποκριτής για την περουβιανή εφημερίδα ElTiempo. Στη γηραιά ήπειρο του δόθηκε η ευκαιρία να έρθει σε επαφή με την επαναστατική διανόηση της εποχής, ενώ στην Ιταλία γνώρισε την Anna Chiappe, από τον γάμο του με την οποία απέκτησε τέσσερα παιδιά.

Το 1923 επέστρεψε στο Περού, για να συνεχίσει την ιδεολογική του δράση κάτω από συχνά αντίξοες συνθήκες. Δίδαξε στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο, ενώ την ίδια εποχή άρχισε να συνεργάζεται με το αριστερό περιοδικό Claridad. Το 1924, ύστερα από μια σοβαρή κρίση υγείας, ο Μαριάτεγκι έχασε το δεξί του πόδι. Το 1926 ίδρυσε την επιθεώρηση Amauta, η οποία έμελλε να αποτελέσει βήμα για συζητήσεις πάνω στον σοσιαλισμό, τις τέχνες και τον πολιτισμό, όχι μόνο του Περού, αλλά ολόκληρης της Λατινικής Αμερικής. Το 1928 συμμετείχε στην ίδρυση του Σοσιαλιστικού Κόμματος Περού (του κατοπινού Κ.Κ. της χώρας) και εξελέγη στη θέση του Γενικού Γραμματέα. Την ίδια χρονιά εξέδωσε το μείζον έργο του Εφτά δοκίμια για την ερμηνεία της περουβιανής πραγματικότητας. Έναν χρόνο αργότερα, συμμετείχε στην ίδρυση της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών του Περού και αναδείχθηκε μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Αντιιμπεριαλιστικής Ένωσης, ενός παραρτήματος της Τρίτης Διεθνούς. Ο Μαριάτεγκι άφησε την τελευταία του πνοή το 1930, ύστερα από επιπλοκές εξαιτίας της αναπηρίας του.

 

Περιεχόμενα
Πρόλογος του μεταφραστή

Χρονολογικός πίνακας γεγονότων στη ζωή του Χοσέ Κάρλος Μαριάτεγκι

ΕΦΤΑ ΔΟΚΙΜΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΟΤΒΙΑΝΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Προειδοποίηση

ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΟΥ ΠΕΡΟΥ
1. Η αποικιακή οικονομία
2. Οι οικονομικές βάσεις της Δημοκρατίας
3. Η περίοδος του γκουάνο και του νίτρου
4. Ο χαρακτήρας της οικονομίας σήμερα
5. Αγροτική οικονομία και φεουδαρχικό λατιφούντιο
Σημειώσεις

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΟΥ ΙΝΔΙΑΝΟΥ
Ή νέα τοποθέτησή του
Ιστορική συνοπτική θεώρηση
Σημειώσεις

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΓΗΣ
Το αγροτικό ζήτημα και το ζήτημα του Ινδιάνου
Αποικιοκρατία - Φεουδαρχία
Αποικιοκρατική πολιτική: απογύμνωση της γης από τους κατοίκους και δουλεία
Ο Ισπανός αποικιστής
Η «κοινότητα» υπό την Αποικιοκρατία
Η επανάσταση της Ανεξαρτησίας και η αγροτική ιδιοκτησία
Η αγροτική πολιτική της Δημοκρατίας
Μεγαλοκτημοσύνη και πολιτική εξουσία
Η «κοινότητα» στη Δημοκρατία
Η «κοινότητα» και το λατιφούντιο
Το καθεστώς εργασίας - Μισθωτή εργασία και δουλεία
«Αποικιοκρατία» της παράκτιας γεωργίας
Τελικές προτάσεις
Σημειώσεις

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Η αποικιακή κληρονομιά και η επίδραση της Γαλλίας
και των ηπα
Η πανεπιστημιακή μεταρρύθμιση
Αντιθετικές ιδεολογίες
Σημειώσεις

Ο ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ
1. Η θρησκεία του Ταουαντινσούιο
2. Η Καθολική Κατάκτηση
3. Η Ανεξαρτησία και η Εκκλησία
Σημειώσεις

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΙΣΜΟΣ
1. Βασικές αναφορές
2. Τοπικισμός και αρχηγισμός
3. Η επαρχία στα χρόνια της Δημοκρατίας
4. Συγκεντρωτική αποκέντρωση
5. Ο νεοτοπικισμός
6. Το πρόβλημα της πρωτεύουσας
Σημειώσεις

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ
1. Αυτόπτης μαρτυρία
2. Η λογοτεχνία της Αποικίας
3. Η επιζώσα αποικιοκρατία
4. Ο Ρικάρδο Π άλμα, η Λίμα και η Αποικία
5. Μανουέλ Γκονζάλες Πράδα
6. Μαριάνο Μελγκάρ
7. Χοσέ Σάντος Τσοκάνο
8. Ο Ρίβα Αγκουέρο και η επίδρασή του. Η γενιά των «φουτουριστών»
9. Το περιοδικό Colónidaκαι ο Αβραάμ Βαλδελομάρ
10. Οι «ανεξάρτητοί» μας
11. Χοσέ Μαρία Εγκούρεν
12. Σέζαρ Βαλλιέχο
13. Μάγδα Πορτάλ
14. τα σημερινά ρεύματα - Ο ιθαγενισμός
15. Αλκείδης Σπελουσίν
16. Προκαταρκτικός ισολογισμός
Σημειώσεις

ΕΠΙΜΕΤΡΟ
MICHAEL LÖWY: Μαρξισμός και ρομαντισμός στον Χοσέ Κάρλος Μαριάτεγκι


Πίσω