<% Latr = Request.QueryString("Latr") %>
 
Επικοινωνία



book cover image

ΝΙΚΟΣ ΓΑΒΡΙΗΛ ΠΕΝΤΖΙΚΗΣ

ΓΡΑΦΗ ΚΑΤΟΧΗΣ
ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ «ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ 1943»
ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΛΛΑ ΣΥΝΑΦΗ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΦΕΡΗ ΚΕΙΜΕΝΑ

ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ ΕΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Παρουσίαση
Ο τόμος Γραφή Κατοχής φέρνει στο φως το μείζονος σημασίας ανέκδοτο «Χειρόγραφο 1943» του Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη, το οποίο περιλαμβάνει το «Ποίημα της 14ης Ιουλίου», σημειώσεις για το υλικό που χρησιμοποιήθηκε στη σύνθεσή του, σημειώσεις παράλληλων αναγνωσμάτων του συγγραφέα, και ολόκληρη τη σειρά ποιημάτων «Φωτογραφίες», που παρέμενε ανέκδοτη στο σύνολό της μέχρι σήμερα. Η έκδοση του χειρογράφου πλαισιώνεται με παράθεση κειμένων, ανέκδοτων και δημοσιευμένων, που αναφέρονται στην Κατοχή και βοηθούν την επαρκέστερη ανάγνωση του χειρογράφου ή επιτρέπουν την ανίχνευση μεταγενέστερων επεμβάσεων και επεξεργασίας. Ως εκ τούτου, ο τόμος αυτός μπορεί να θεωρηθεί ως η πρώτη απόπειρα θεματικής παρουσίασης και ανθολόγησης κειμένων του συγγραφέα με τρόπο ώστε να ευοδώνεται η μεταξύ τους διάδραση.


Απόσπασμα
Για να κατεβάσετε απόσπασμα του βιβλίου σε μορφή pdf πατήστε εδώ.

Εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου
Για περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση παρουσιάσης του βιβλίου στην Αθήνα πατήστε εδώ.

Βιογραφικά στοιχεία
Γεννήθηκα στα 1908. Πήγα σχολείο μονάχα στην ΣΤ' Δημοτικού, διδαχθείς κατ' οίκον. Οι οικοδιδάσκαλοί μου, μου εμφύτευσαν την αγάπη στη Γεωγραφία και το Δημοτικό τραγούδι. Δεκατεσσάρων χρονών έγραψα μια Παγκόσμια Γεωγραφία. Εν συνεχεία άρχισα να γράφω εκφραζόμενος προσω­πικά πάνω στο σχήμα «Η Λαφίνα» και του «Κίτσου η μάννα». Θαύμαζα τον Καρκαβίτσα για το ότι μνημόνευε και εκμεταλλευόταν πάρα πολλές παραδόσεις μας.
Φοιτητής στο Παρίσι, η Νορβηγική και γενικότερα η Σκανδιναυϊκή Συμβολιστική λογοτεχνία μ' επηρέασε και άρχισα να κινούμαι σε άλλο επίπεδο. Τότε ήταν που διάβασα και το θεατρικό έργο του Λουίτζι Πιραντέλλο 'Έξι πρόσωπα ζητούν συγγραφέα.
Στο Στρασβούργο, συνεχίζοντας τις σπουδές μου, μου επεβλήθη ο Γάλλος Κλωντέλ. Από το 1936 και μετά, πέρασα σε άλλον κόσμο με τους Βυζαντινούς χρονικογράφους. Από τους αρχαίους Έλληνες, επειδή ποτέ δεν υπήρξα ευφυής και έξυπνος, εκτός από τον Πίνδαρο και προπαντός τον Όμηρο, σε κανέναν άλλον απάνω δεν στηρίχτηκα. Μιας εξ αρχής η τάση μου ήταν μυθικής και παραμυθικής ερμηνείας των εγκόσμιων. Τα βιβλία που εξέδωσα, ορίζουν σειρά συναισθηματικών απογοητεύσεων. Αυτό άλλωστε μ' έκανε ολοένα και φανατικότερο υπηρέτη και μιμητή των Βυζαντινών συγγραφέων.
Από το 1967 καθημερινά εργάζομαι πάνω στο συναξαριστή του Αγίου Νικόδημου του Αγιορείτου. Έκανα μια μικρή, μεσαία και μεγάλη περίληψη του Συναξαριστή. Από τότε μέχρι σήμερα, ό,τι κι αν επιχειρώ να γράψω, βασίζεται στην αριθμητική και ψηφαριθμητική επεξεργασία του συναξαρίου της ημέρας.
Τα βιβλία μου πού κυκλοφόρησαν (και πρέπει να σημειωθεί ότι εκδότης σπάνια δεχόταν να μου εκδώσει βιβλίο και πολύ περισσότερο διευθυντής περιοδικού να δημοσιεύσει κείμενό μου) είναι:
Ο Ανδρέας Δημακούδης, το πρώτο μου μυθιστόρημα. Στον Ανδρέα Δημακούδη δίνεται μια εικόνα της ερωτικής απαλλοτριώσεως του εγώ. Στον Πεθαμένο και ανάσταση, το απαλλοτριωμένο και νεκρό εγώ ανασταίνεται χάρις σε στοιχεία επαφής με τον τόπο.
Αρχινώ ταυτόχρονα τότε να καταγίνομαι με την ζωγραφική. Με τον Στρατή Δούκα, τον Παπαλουκά και τον Χατζηκυριάκο-Γκίκα, διδασκόμενος. στην ποιητική συλλογή Εικόνες το νόημα αποδίδεται με τη φράση: "Η αγάπη πρέπει να μας μάθει και τα κόπρανα ν' αγαπάμε του άλλου".
Η Πραγματογνωσία περιγράφει τα γεγονότα ενός γάμου μιας πεντάμορφης νεαράς κόρης, μ' έναν σαραβαλιασμένο, με το 'να πόδι ξύλινο ναυτικό. Η Αρχιτεκτονική της σκόρπιας ζωής είναι μια προσπάθεια μνημικής ταύτισης ζώντων και νεκρών.
Το Μυθιστόρημα της κυρίας Έρσης γράφτηκε όταν είχα πια παντρευτεί. Αττό το 1969 και μετά, χάρις στην προβολή που μου έκανε στο Γερμανικό Ινστιτούτο Γκαίτε ο Γ. Π. Σαββίδης, άρχισαν να βγαίνουν συχνά τα βιβλία.
Συλλογή διηγημάτων αποτελεί η Συνοδεία· η Μητέρα Θεσσαλονίκη είναι κείμενα σε πεζό, με κέντρο την αγάπη μου για την πόλη που γεννήθηκα και ζω.
Το Προς εκκλησιασμό είναι μια σειρά ομιλιών, χαρακτηριστική της προσπάθειας μου για ένταξη στην εκκλησία. Σε ανάλογο επίπεδο, όχι όμως θεωρητικό, κινούνται οι Σημειώσεις 100 ήμερων και τα Ομιλήματα.
Στο Αρχείον, που είναι ένα βιβλίο εμμέσου έρωτος, η έννοια του χρόνου καταλύεται και οριστικά θεμελιώνεται η εσωτερική μου μυθολογία.
Μια εικόνα μυθολογικής αντιλήψεως είναι τέλος το βιβλίο μου Πόλεως και νομού Δράμας παραμυθία.

Ν. Γ. Π.

Περιεχόμενα
Πρόλογος του Επιμελητή 

ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ 1943

ΠΑΝΟΜΟΙΟΤΥΠΟ

ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ
Ποίημα της 14ης Ιουλίου 1943
Σειρά ποιημάτων Φωτογραφίες
Αναγνώσματα

ΣΥΝΑΦΗ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΦΕΡΗ ΚΕΙΜΕΝΑ
1. Παράκληση
2. «Πλίνθοι, κέραμοι και ξύλα» (απόσπασμα)
3. Πάνω στα βάσανα που επιβάλλει ο άνθρωπος στον άνθρωπο
4. Εκταφή
5. Απ' την ανέκδοτη συλλογή Φωτογραφίες.
6. «Έκτοτε δεν είχα πια κανένα πάρε δώσε με το Κόμμα»
7. Μέσα στη συμφορά 
8. Μορφές φύλακες 
9. Μνήμη νεκρών
10. Ληξιαρχικώς
11. Το Μυθιστόρημα της κυρίας Έρσης (απόσπασμα)
12. Ουρανός πένθιμος

ΣΧΟΛΙΑ
Εικονογράφηση

ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ 1943
«Ποίημα της 14ης Ιουλίου 1943»
Σημειώσεις / Πρώτη ύλη
Σειρά ποιημάτων Φωτογραφίες
Αναγνώσματα

ΣΥΝΑΦΗ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΦΕΡΗ ΚΕΙΜΕΝΑ

ΕΠΙΜΕΤΡΟ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ
«Χειρ βοηθείας, ένα χέρι τεχνητό»

ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΕΡΓΟΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ

Πίσω