Το γένος, το γούστο, η όραση μπερδεύονται σ' ένα δαιμονικό παιχνίδι μεταμορφώσεων, καθώς αποκαλύπτονται οι μηχανισμοί τόσο της ερωτικής όσο και της συγγραφικής ζωής, μέσα σ' ένα παράξενο, φωτεινό σκοτάδι, όπου ο χώρος και ο χρόνος καταργούνται και τα φύλα αναποδογυρίζονται.
Η παρενδυσία, που εντάσσεται, τις περισσότερες φορές, στη μικρή ομάδα της ομοφυλοφιλίας, είναι γνωστότατο και διεγερτικότατο φαινόμενο και στους ετεροφυλόφιλους.
Το άλλο κρεβάτι είναι εμπνευσμένο αρχικά από ομότιτλο ημιτελές κείμενο του Κώστα Ταχτσή, αλλά και από το ευρύτερο έργο και την προσωπικότητά του — ένα ιδιόρρυθμο αμάλγαμα Τέχνης και Ζωής. Δεν αποτελεί τυπική διασκευή ενός και μόνο κειμένου, αλλά καινούργιο έργο από την αρχή, στηριγμένο σε κάποια κείμενα πού χρησιμοποιούνται —ως βάση μόνο—, για λόγους πιστότητας και εγκυρότητας, πάνω στο λόγο του συγγραφέα και τα γεγονότα της πολυτάραχης ζωής του. Μια γραφή θεατρικής αλχημείας, και μια ποιητική βιογραφία λιγάκι σαν εξώγαμο παιδί από την έμμονη σχέση του Σπετσιώτη με τον Ταχτσή ως dramatic persona.
Βιογραφικά στοιχεία
Ο ΤΑΚΗΣ ΣΠΕΤΣΙΩΤΗΣ γεννήθηκε στον Πειραιά το 1954. Σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφου και εργάστηκε σε κινηματογραφικές, τηλεοπτικές και θεατρικές παραγωγές, ενώ κατά καιρούς δίδαξε σενάριο και σκηνοθεσία.
Ανάμεσα στις κυριότερες δουλειές του είναι οι ταινίες Στην αναπαυτική μεριά (1981), Μετέωρο και Σκιά (1985, με θέμα τη ζωή του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη, Α' Κρατικό Βραβείο Καλύτερης Ταινίας — από το 2000 κυκλοφορεί και σε DVD από την Water Bearer στις ΗΠΑ), Εις το φως της ημέρας (1986, τηλεταινία ΕΤ1 βασισμένη στο ομώνυμο διήγημα του Κ.Π. Καβάφη), Κοράκια ή το παράπονο του νεκροθάφτη (1991, βασισμένη στο διήγημα «Το παράπονο του νεκροθάπτου» του Εμμ. Ροΐδη). Έχει διασκευάσει και σκηνοθετήσει, επίσης, ύστερα από παραγγελία, για το θέατρο το Ψυχολογία Συριανού συζύγου του Εμμ. Ροΐδη (θέατρο Χυτήριο 1999-2001), το Ο μονόλογος του βασιλιά Λεοπόλδου του Μάρκ Τουέην (Πολιτιστική Ολυμπιάδα 2003), κ.ά.
Με το γράψιμο ασχολείται από τα μαθητικά του χρόνια, δημοσιεύοντας κείμενά του σε διάφορα περιοδικά, αλλά βιβλίο του εξέδωσε για πρώτη φορά το 1996, ένα λογοτεχνικό χρονικό για τον Ταχτσή, το Στον Κώστα Ταχτσή αντί στεφάνου (εκδόσεις Οδός Πανός), το οποίο επανεκδόθηκε αναθεωρημένο το 2006 με τίτλο Ταχτσής—Δεν ντρέπομαι από τις εκδόσεις «Πολύχρωμος Πλανήτης». Με τις εκδόσεις «Άγρα» συνεργάζεται από το 1999, έχοντας εκδώσει τα βιβλία Χαίρε Ναπολέων (1999, Δοκίμιο για την τέχνη του Ν. Λαπαθιώτη, 63 πεζά ποιήματά του, εικόνες του Α. Παπαδημητρίου), Δελτίον ταυτότητος — Γενικός αριθμός Θ 307136 (2003, μυθιστόρημα), Τριανδρίες και Σία (2007, Ιστορίες — Κείμενα) και Γραμματικός σ’ ένα παιδί του δρόμου (2009, μυθιστόρημα).
|