<% Latr = Request.QueryString("Latr") %>
 
ΕπικοινωνίαMARILYN YALOM

ΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΑ

400 ΧΡΟΝΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΑ
ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΤΑΦΗΣ

Παρουσίαση
Το βιβλίο αυτό της Μαίριλυν Γιάλομ είναι μια εκτενής ιστορία της Αμερικής ιδωμένη μέσα από ταφόπετρες, νεκροταφεία και νεκρώσιμα τελετουργικά. Συνοδεύεται από ογδόντα εξαιρετικές ασπρόμαυρες φωτογραφίες του Ρήντ Γιάλομ.
ΤΑ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΠΟΙ ΤΑΦΗΣ, όπως μας εξηγεί η διακεκριμένη καθηγήτρια Πολιτισμικής Ιστορίας, είναι θαυμάσιοι οδηγοί στή θρησκευτική, εθνική και βαθιά ανθρώπινη ιστορία των Αμερικανών.
Η Μαίριλυν Γιάλομ και ο γιος της Ρήντ Γιάλομ, επισκέφτηκαν εκατοντάδες κοιμητήρια διασχίζοντας άπ' άκρη σ' άκρη τις Ηνωμένες Πολιτείες, μέσα από ένα οδοιπορικό πού αντικατοπτρίζει το τεράστιο ιστορικό μόρφωμα της αμερικανικής μετανάστευσης από την εποχή των πρώτων άποικων που έφτασαν με το Μαίυφλάουερ.


Η διεισδυτική έρευνα των επιτύμβιων επιγραφών αποκαλύπτει τις αλλαγές στις ιδέες σχετικά με το θάνατο και την προσωπική ταυτότητα, και παρουσιάζει ανάγλυφα πώς η κοινωνική τάξη και το φύλο εκφράζονται μέσα από τις ταφόπετρες. Η συγγραφέας μας εισαγάγει στούς τρόπους ταφής των ιθαγενών Ινδιάνων και ακολούθως κάνει μια εκπληκτική διαδρομή στούς τρόπους ταφής των διαφόρων θρησκειών, εθνοτήτων και κοινοτήτων: Προτεστάντες, Πουριτανοί, Καθολικοί, Μορμόνοι, Μασόνοι, Τσιγγάνοι, Μεξικανοί, Ρώσοι, Κεντροευρωπαίοι, Κινέζοι, Χαβανέζοι, σκλάβοι, χρυσοθήρες, αριστεροί και αναρχικοί, στρατιώτες του Εμφυλίου, στρατιωτικοί των πολέμων του 20ου αιώνα, χολυγουντιανοί αστέρες, μαικήνες και παρίες. Μεταξύ των ξεχωριστών ιστοριών του βιβλίου περιλαμβάνονται: Η ιστορία ενος Βοστονέζου του 17ου αιώνα, ο οποίος συγκέντρωσε χίλια ζευγάρια γάντια από τις κηδείες στις οποίες παρευρέθηκε κατά τη διάρκεια της ζωής του* τα ιδιαίτερα νεκρώσιμα τελετουργικά και τά ταφικά σύμβολα που συναντά κανείς στούς πολιτισμούς των σημερινών ιθαγενών της Αμερικής· και μια «χαμένη » τσέχικη κοινότητα που ανακαλύφθηκε στο Εθνικό Βοημικό Τεφροφυλάκιο του Σικάγο.
Από το συναρπαστικό παρελθόν στο άναπάντεχο μέλλον που ερχεται με DVD ενσωματωμένα σε ταφόπλακες, «οικολογικές» κηδείες και τή «νέα αισθητική του θανάτου », το βιβλίο Τα άμερικανικά νεκροταφεία αποτελεί την έγκυρη ιστορία των αμερικανικών νεκροταφείων και μία πρωτότυπη ερμηνεία μιας πολυσύνθετης κοινωνίας μέσα από την αντιμετώπιση του θανάτου.

Κρίσεις
«Η Μαίριλυν Γιάλομ είναι μια εξαίρετη και αξιόπιστη οδηγός - όχι μόνο ως προς το παρελθόν μας αλλά και ώς προς το που πηγαίνουμε. Η συνεργασία της με τον γιό της Ρήντ Σ. Γιάλομ - αυτό το μείγμα τέχνης και ακαδημαϊκής ερευνάς, Ιστορίας και δράματος, σπουδής και συγκέντρωσης - καθίστα το βιβλίο Τα αμερικανικά νεκροταφεία μαρτυρία ενός ξεχωριστού οδοιπορικού και ένα γραπτό για το χρόνο που περνά». 

- THOMAS LYNCH
συγγραφέας του βιβλίου The Undertaking

«Η Μαίριλυν Γιάλομ περιηγήθηκε έναν εκπληκτικά μεγάλο αριθμό αμερικανικών νεκροταφείων  - από τα παραδοσιακά νεκροταφεία της Νέας Αγγλίας μέχρι τα κινεζικά νεκροταφεία του Οάχου -, καταγράφοντας με σαφήνεια και σχολαστικότητα τις λεπτομέρειές τους. Το όμορφα εικονογραφημένο βιβλίο της αποτελεί ταυτόχρονα εναν γεωγραφικό και πολιτιστικό οδηγό για μνημεία και Ιστορίες που συμβολίζουν τον αμερικανικό τρόπο θανάτου».  

- SANDRA GILBERT
συγγραφέας του βιβλίου Death's Door: Modern Dying and the Ways We Grieve

«Το βιβλίο Τα αμερικανικά νεκροταφεία με εκανε από τη μία να θέλω να μείνω στο σπίτι για να το διαβάσω, κι από την άλλη να επισκεφθώ το πλησιέστερο νεκροταφείο. Το βιβλίο της Μαίριλυν Γιάλομ, όπως και τα νεκροταφεία που παρουσιάζει, αποτελεί μοναδικό δείγμα Ιστορικού πλούτου, οξυδέρκειας, χιούμορ και αξιοπρέπειας ».         

-MARY ROACH
συγγραφέας των βιβλίων Stiff και Bonk

Εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου
Για περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση παρουσιάσης του βιβλίου στην Αθήνα πατήστε εδώ, ενώ για την εκδήλωση παρουσιάσης του βιβλίου στη Θεσσαλονίκη πατήστε εδώ.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Η MAIΡΙΛΥΝ ΓΙΑΛΟΜ διηύθηνε για χρόνια τις σπουδές για τις Γυναίκες και το Φύλο στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Είναι συγγραφέας των έργων Le Temps des Orages: Aristocrates, bourgeoises et paysannes racontent, 1989 Blood Sisters: The French Revolution in Women's Memory, 1995 Maternity, Mortality, and the Literature of Madness, 1995 History of the Breast, 1997 A History of the Wife, 2001 Birth of the Chess Queen, 2004 The American Resting Place, 2008 κ.α. To 1992 της απονεμήθηκε από τη γαλλική κυβέρνηση ο τίτλος της Officier des Palmes Academiques. Ζει με τον σύζυγο της, τον συγγραφέα Ίρβιν Γιάλομ, στην Καλιφόρνια.
Στις εκδόσεις Άγρα κυκλοφορούν τα βιβλία της Η ιστορία του γυναικείου στήθους (2006), Η γέννηση της βασίλισσας του σκακιού (2008) και Η εποχή των καταιγίδων: Η Γαλλική Επανάσταση στη μνήμη των γυναικών -Άριστοκράτισσες, αστές και χωρικές αφηγούνται (2009), ενώ ετοιμάζεται Η ιστορία της συζύγου.
Ο ΡΗΝΤ Σ. ΓΙΑΛΟΜ είναι φωτογράφος. Έχει εκδώσει το φωτογραφικό λεύκωμα Colonial Noir: Photographs from Mexico, Stanford University Press, 2004. Εκθέτει σε γκαλερί και δημοσιεύει τακτικά φωτογραφίες του σε περιοδικά.)Πίσω