ΕπικοινωνίαRAY BRADBURY

ΦΑΡΕΝΑΪΤ 451


Παρουσίαση
Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Άγρα, σε νέα μετάφραση του Βασίλη Δουβίτσα, το κλασικό αριστούργημα του Ρέυ Μπράντμπερυ Φάρεναιτ 451, που πρωτοεκδόθηκε στην Αμερική το 1953.

Διεθνώς καταξιωμένο, με περισσότερα από πέντε εκατομμύρια αντίτυπα σε κυκλοφορία, το κλασικό μυθιστόρημα του Ρέυ Μπράντμπερυ Φάρεναιτ 451 είναι μια ιστορία για τη λογοκρισία και για τους ανθρώπους που την αψηφούν - ένα βιβλίο εξίσου επίκαιρο σήμερα με την εποχή που πρωτοεκδόθηκε, περίπου πριν από εξήντα χρόνια.
press release 
Το σύστημα ήταν απλό. Όλοι το καταλάβαιναν. Τα βιβλία έπρεπε να καούν, μαζί με τα σπίτια όπου ήταν κρυμμένα.

Ο Γκάυ Μόνταγκ ήταν πυρονόμος και η δουλειά του ήταν να βάζει φωτιά. Το απολάμβανε να βάζει φωτιά. Επί δέκα χρόνια έκανε αυτή την εργασία και δεν τον προβλημάτισε ποτέ η ευχαρίστηση που ένιωθε κατά τις νυχτερινές επιδρομές ή η χαρά του όταν έβλεπε τις σελίδες να παραδίνονται στις φλόγες... Δεν τον προβλημάτιζε τίποτε έως ότου συνάντησε ένα δεκαεπτάχρονο κορίτσι που του μίλησε για το παρελθόν, για τον καιρό που οι άνθρωποι δεν φοβόνταν. Και κατόπιν συνάντησε έναν καθηγητή που του μίλησε για το μέλλον, για τις μέρες που οι άνθρωποι θα μπορούν να σκέφτονται. Αίφνης, ο Γκάυ Μόνταγκ συνειδητοποίησε τί έπρεπε να κάνει...
            Η ρωμαλέα και ποιητική πρόζα του Μπράντμπερυ και η ασυνήθιστη διορατικότητά του όσον αφορά τις δυνατότητες της τεχνολογίας συνδυάζονται και συνθέτουν μια προφητική αφήγηση για την υποδούλωση του δυτικού πολιτισμού τα μήντια, στα ναρκωτικά και στον κονφορμισμό - μια αφήγηση εφάμιλλη του 1984 του Όργουελ και του Θαυμαστός καινούργιος κόσμος του Χάξλεϋ.

«Μια ιστορία που αναστατώνει τον αναγνώστη καθώς εξερευνά το τι συμβαίνει όταν η άγνοια - στην πιο ακραία μορφή της - θεωρείται αρετή».
‒ The Times

Με τη νέα έκδοση του Φάρεναιτ 451 προσφέρεται δωρεάν ένα τετρασέλιδο κείμενο του Ray Bradbury με τον τίτλο Πάρε με κοντά σου που δημοσιεύτηκε στο NewYorker την 4η Ιουνίου 2012, μία ημέρα πριν από το θάνατο του συγγραφέα στο Λος Άντζελες στις 5 Ιουνίου 2012, σε ηλικία ενενηνταενός ετών, κατά τη διέλευση της Αφροδίτης από τη Γη. Είναι το τελευταίο κείμενο που δημοσίευσε εν ζωή.


Βιογραφικά στοιχεία

O ΡΕΫ ΜΠΡΑΝΤΜΠΕΡΥ γεννήθηκε στο Ουωκήγκαν του Iλλινόι το 1920. Η οικογένειά του μετακόμισε στο Τουσόν της Αριζόνα και το 1934 εγκαταστάθηκε στο Λος Άντζελες, όπου ο Ρέυ τελείωσε το γυμνάσιο. Μιά και δεν μπορούσε να συνεχίσει τις σπουδές του, για οικονομικούς λόγους, πουλούσε εφημερίδες για να ζήσει και συνέχισε μια συνήθεια από το Ιλλινόι για τη μόρφωσή του: επισκεπτόταν τις δημόσιες βιβλιοθήκες.
            Ο Μπράντμπερυ έγραφε από πολύ νεαρή ηλικία και είκοσι ετών είδε την πρώτη του ιστορία να δημοσιεύεται στο περιοδικό WeirdTales. Έκτοτε δημοσιεύτηκαν περίπου 500 διηγήματα, μυθιστορήματα, θεατρικά έργα και ποιήματά του. Τα περισσότερα από τα βιβλία που τον έκαναν διάσημο, όπως Τα χρονικά του Άρη [TheMartianChronicles, 1950], Ο εικονογραφημένος άνθρωπος [TheIllustratedMan, 1952], Κρασί από πικραλίδα [DandelionWine, 1957], Κάτι κολασμένο έρχεται προς τα δω [SomethingWickedThisWayComes, 1962] και βέβαια το Φαρενάιτ 451, είχαν τη φόρμα του μυθιστορήματος.
            Για αρκετά χρόνια συνεργάστηκε στο σενάριο τηλεοπτικών εκπομπών Ο Άλφρεντ Χίτσκοκ παρουσιάζει [AlfredHitchcockPresents]και Η ζώνη του λυκόφωτος [TheTwilightZone], ενώ το 1953 υπέγραψε το σενάριο για την κινηματογραφική διασκευή του Μόμπυ Ντικ από τον Τζων Χιούστον. Ανέβασε ο ίδιος στη σκηνή δύο από τα θεατρικά του έργα, έγραψε δύο μιούζικαλ, δύο καντάτες διαστημικής θεματολογίας, σε συνεργασία με τον Lalo Schrifrin και τον Jerry Goldsmith, και συνεργάστηκε σε μια ταινία κινουμένων σχεδίων, με τίτλο IcarusMongolfierWright, η οποία προτάθηκε για Όσκαρ το 1962.
            Το 1963 ήταν σύμβουλος για την κατασκευή του περιπτέρου των ΗΠΑ στη Διεθνή Έκθεση της Νέας Υόρκης, ενώ παρείχε συμβουλές κατά την ανέγερση του Disney World και σε άλλα πολεοδομικά έργα. Σε μια από τις προσεληνώσεις πληρώματος του Apollo, οι αστροναύτες βάφτισαν έναν από τους κρατήρες της Σελήνης Dandelion, προς τιμήν του μυθιστορήματος DandelionWine. Το SomethingWickedThisWayComes μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη και η σειρά του για την καλωδιακή τηλεόραση, RayBradburyTheater, έλαβε επτά βραβεία. Το Φαρενάιτ 451 γυρίστηκε ταινία από τον Francois Truffaut το 1966.
            Παντρεμένος από το 1946 με τη Marguerite, την οποία γνώρισε σε ένα βιβλιοπωλείο, έζησε μαζί της έως το θάνατό της, το 2003, και από το γάμο τους απέκτησαν τέσσερις κόρες. Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, το 1999, τον καθήλωσε σε αναπηρικό καροτσάκι. Τιμήθηκε με διάφορες διακρίσεις, μεταξύ άλλων και από την αμερικανική και τη γαλλική κυβέρνηση, ενώ το 2000 του απένειμε μετάλλιο το Εθνικό Ίδρυμα Βιβλίων της Αμερικής για την εξέχουσα συνεισφορά του στην αμερικανική λογοτεχνία. Υποστήριξε με πάθος σε όλη του τη ζωή το θεσμό των ανοιχτών δημόσιων βιβλιοθηκών, ως παράγοντα μόρφωσης όλων των ανθρώπων.
            Πέθανε στο Λος Άντζελες στις 5 Ιουνίου 2012, σε ηλικία 91 ετών, κατά τη διέλευση της Αφροδίτης από τη Γη.


 

 Πίσω | ΑΡΧΙΚΗ