agra logo
Αθήνα, 25//7/2011
 
 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

RAY BRADBURY

ΤΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΤΟΥ ΑΡΗ

ΠΡΟΛΟΓΟΣ: JORGE LUIS BORGES
ΝΕΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ RAY BRADBURY

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ
Εκδόσεις ΑΓΡΑ, Ιούλιος 2011
Αριθμός σελίδων :368 , Τιμή : 21,00 Ευρώ
ISBN: 978-960-325-971-8

cover photo

Ξανακυκλοφορεί στην Ελλάδα σε νέα έκδοση συμπληρωμένη το αριστούργημα του Ρέυ Μπράντμπερυ Τα Χρονικά του Άρη. Στην παρούσα έκδοση έχουν προστεθεί ο Πρόλογος του Χόρχε Λουίς Μπόρχες, μια νέα εισαγωγή του συγγραφέα καθώς και δύο ιστορίες που συχνά παραλείπονταν: «Άσερ Β΄» και «Η Απεραντοσύνη»

Ο πλανήτης Άρης του Μπράντμπερυ είναι τόπος ελπίδας, ονείρων και ποιητικής μεταφοράς –κρυστάλλινες κολόνες και απολιθωμένες θάλασσες–, όπου ένα λεπτό πέπλο σκόνης καλύπτει τις μεγάλες άδειες πόλεις ενός σιωπηρά κατεστραμμένου πολιτισμού. Αυτόν τον τόπο λοιπόν έρχονται οι εισβολείς από τη Γη να τον λαφυραγωγήσουν και να τον εμπορευματοποιήσουν, να τον αναπτύξουν και να τον μάθουν, φέρνοντας μαζί τους τους πανάρχαιους φόβους τους και τις πιο μύχιες επιθυμίες τους. Πρώτα σε μικρές ομάδες και έπειτα σαν χείμαρρος, που ορμά από έναν κόσμο στα πρόθυρα της καταστροφής προς μια υπόσχεση για το αύριο. Ο άνθρωπος της Γης κατακτά τον Άρη… και κατακτιέται με τη σειρά του από τον Κόκκινο Πλανήτη. Ο παράξενος νέος κόσμος με την αρχαία ετοιμοθάνατη φυλή και τις αχανείς χρυσοκόκκινες ερήμους τον μάγεψαν, εισχώρησαν στα όνειρά του και τον άλλαξαν διά παντός.
Τα Χρονικά του Άρη είναιένα κλασικό έργο της λογοτεχνίας του 20ού αιώνα· η δύναμη και η φαντασία του δεν έχουν σβήσει με την πάροδο του χρόνου. Μέσα από αλληλένδετες, σε χρονολογική σειρά ιστορίες, ένας πραγματικός δεξιοτέχνης στην αφήγηση μας αιχμαλωτίζει, μας τέρπει και μας προκαλεί να αναμετρηθούμε με το όραμα και την καρδιά του – αφήνοντας το κουράγιο μας, την αδυναμία μας, την επιπολαιότητα και την οδυνηρή ανθρωπιά μας εκτεθειμένες στο λαμπρό αστρικό φως, σε έναν παράξενο και συναρπαστικό κόσμο όπου η «ανθρωπιά» περισσεύει.

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
O ΡΕΫ ΜΠΡΑΝΤΜΠΕΡΥ είναι ένας αφηγητής ασύγκριτος, ένας ποιητής του εφικτού και, αδιαμφισβήτητα, ένας από τους πιο αγαπημένους συγγραφείς στην Αμερική. Η διακεκριμένη λογοτεχνική καριέρα του καλύπτει έξι δεκαετίες και το σώμα του έργου του είναι εκπληκτικό: αλησμόνητα μυθιστορήματα, δοκίμια, θεατρικά έργα, σενάρια για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, καθώς και πάμπολλες συλλογές έξοχων διηγημάτων. Από όλα όμως τα λαμπερά αστέρια στο αχανές σύμπαν του Μπράντμπερυ κανένα δεν απαστράπτει τόσο όσο τούτα τα χρονικά που καταγράφουν πώς η Γη αποικίζει τον τέταρτο κόσμο από τον Ήλιο.
Έχοντας πάνω από τριάντα βιβλία στο ενεργητικό του, ο Ρέυ Μπράντμπερυ ανήκει στους πιο διακεκριμένους λογοτέχνες της εποχής μας. Στα γνωστότερα έργα του συγκαταλέγονται τα Φαρενάιτ 45Ι (ετοιμάζεται στις Εκδόσεις Άγρα – μτφρ. Βασίλη Δουβίτσα), Τα χρονικά του Άρη, The October Country, The Illustrated Man (Ο εικονογραφημένος άνθρωπος – ετοιμάζεται στις Εκδόσεις Άγρα), DandelionWine (Κρασί από πικραλίδα), Something WickedthisWayComes (Κάτι κολασμένο έρχεται προς τα δω). Έχει γράψει θεατρικά έργα και σενάρια, όπως λόγου χάρη το σενάριο για την κινηματογραφική διασκευή του Μόμπυ Ντικ με σκηνοθέτη τον John Huston. Διασκεύασε εξηνταπέντε ιστορίες του για την τηλεοπτική εκπομπή The Ray Bradbury Theatre και κέρδισε βραβείο Emmy για το σενάριο της τηλεοπτικής ταινίας The Halloween Tree. Το 2000 τιμήθηκε με μετάλλιο από το Εθνικό Ίδρυμα Βιβλίων της Αμερικής για την εξέχουσα συνεισφορά του στην αμερικανική λογοτεχνία. Στα πιο πρόσφατα βιβλία του ανήκουν το μυθιστόρημα FromtheDustReturned (οι LosAngelesTimes το ανακήρυξαν ένα από τα καλύτερα της χρονιάς), τα διηγήματα QuickerthantheEye (Πέθανε ο σκύλος, κατά τ’ άλλα όλα καλά – μτφρ. Β. Δουβίτσα, Εκδόσεις Άγρα, 2010), τα διηγήματα TheCatsPajamas και το BradburySpeaks, συλλογή δοκιμίων για το παρελθόν, το μέλλον και το ενδιάμεσο διάστημα. Ζει στο Λος Άντζελες.