agra logo
Αθήνα, 5/12/2012
 
 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΑΡΙΣ ΠΕΤΡΙΔΗΣ - ΣΑΚΗΣ ΣΕΡΕΦΑΣ

ΕΔΩ
ΤΟΠΟΙ ΒΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΚΕΙΜΕΝΑ : ΣΑΚΗΣ ΣΕΡΕΦΑΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΠΑΡΙΣ ΠΕΤΡΙΔΗΣ

 

ΕΙΣΑΓΩΓΗ: MARK MAZOWER

ΕΠΙΜΕΤΡΟ: ΗΡΑΚΛΗΣ ΠΑΠΑÏΩΑΝΝΟΥ

Εκδόσεις ΑΓΡΑ, Δεκέμβριος 2012

Λεύκωμα – Σκληρή Βιβλιοδεσία
Αριθμός σελίδων : 132, Τιμή: 26,00 Ευρώ
ISBN: 978-960-505-032-0

  

cover photo
 

ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΟΨΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Ν.Γ.ΠΕΝΤΖΙΚΗΣ

 

ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΕ ΣΗΜΕΙΟ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΜΑΣ ΕΝΑ ΣΚΗΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ;

WALTER BENJAMIN

 

ΖΟΥΜΕ ΑΡΑΓΕ Σ’ΕΝΑ ΒΟΥΝΟ ΑΠΟ ΠΤΩΜΑΤΑ;

W.G. SEBALD

 

Κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Άγρα το νέο λεύκωμα του φωτογράφου Πάρι Πετρίδη σε συνεργασία με τον συγγραφέα Σάκη Σερέφα. Στο βιβλίο αποτυπώνονται 52 περιστατικά βίαιων θανάτων στη Θεσσαλονίκη, από τα βυζαντινά χρόνια μέχρι τον 21ο αιώνα. Στις αριστερές σελίδες ο συγγραφέας επιλέγει περιγραφές από κείμενα της εποχής (χρονικά βυζαντινών συγγραφέων, δικογραφίες, αναφορές δημοσιογράφων σε εφημερίδες, περιγραφές συγγραφέων και ιστορικών, μαρτυρίες). Στις δεξιές σελίδες τυπώνονται οι φωτογραφίες των τόπων όπου διαδραματίστηκαν οι βίαιοι θάνατοι. Φωτογραφίες σημερινές και σκληρές της πόλης, όπου πίσω από το σύγχρονο αστικό τοπίο κρύβεται η μνήμη του αίματος.

 

‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒

Βυζαντινά χρονικά, δικογραφίες, ρεπορτάζ εφημερίδων, αντικριστά με τη φωτογραφική αποτύπωση της σημερινής όψης των τόπων όπου διαδραματίστηκαν, συνθέτουν το αποσπασματικό αφήγημα για την κάθε μορφής βία στη Θεσσαλονίκη των τελευταίων δεκαεπτά αιώνων.

 

ΕΔΩ σφαγιάστηκαν χιλιάδες Θεσσαλονικείς ένα πτώμα ήταν αγκαλιασμένο με ένα κατοικίδιο γάτο… τα νύχια των κρεμασμένων έτριζαν στην άμμο… οι βόμβες έκοψαν τα δάχτυλα των αγαλμάτων… εβύθισεν την δολοφονικήν μάχαιραν εις το στήθος… ο βασιλεύς εξέπνευσεν… το νεογνόν κατέκειτο αιμόφυρτον επί του λιθοστρώτου της οδού… αρκετά εβραϊκά όντα έμειναν εις τον τόπον… ήτανε βαριά μαστουρωμένοι, τους ρίξαμε με την ησυχία μας μια και καλή… οι ταγματασφαλίτες σπούσαν τα κεφαλάκια των μωρών στους τοίχους του φούρνου… η χειροβομβίδα απέκοψεν τους πόδας του σμηνίτου… της έφραξα την πληγή με την κιλότα της… έρριψα το μωρό μου στη θάλασσα και είδα που το ρουφούσαν τα κύματα… είδα το τρίκυκλο να πέφτει πάνω στον βουλευτή… με ανέβασαν στην ταράτσα και με βάλανε σε ένα κελί… ένας ασφαλίτης τον πάτησε στην κοιλιά και ξεψύχησε… το πτώμα της σφαγμένης τοξικομανούς  βρέθηκε ανάμεσα στους κάδους απορριμμάτων απέναντι από τις ταβέρνες… έβγαλε μαχαίρι έξω από το μπαρ και…

 

«Οι νεκροί αλλάζουν την όψη των πόλεων» έγραψε ο Πεντζίκης. Μία πόλη δεν μένει ποτέ η ίδια όταν αντικρίσεις τους νεκρούς της. Αυτοί αποτελούν τη μνήμη και την ιστορία της. Την ιστορία που γράφτηκε σε πεζοδρόμια, σε πλατείες, σε δρόμους και κτίρια όπου κυκλοφορείς καθημερινά ανίδεος.

Τόποι βίας. Κάθε πόλη διαθέτει τέτοιους. Στη Θεσσαλονίκη, περισσεύουν. Και βοούν.

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

O ΠΑΡΙΣ ΠΕΤΡΙΔΗΣ είναι φωτογράφος και καθηγητής φωτογραφίας. Έχουν εκδοθεί τα βιβλία του Καθ’ οδόν (Ιστός, 1998), Γαμήλιο άλμπουμ (Ιστός, 2002), Σημειώσεις στην άκρη του δρόμου (Άγρα, 2006), Τα ρωμαίικα σχολεία της Πόλης (Άγρα, 2007).

 

Ο ΣΑΚΗΣ ΣΕΡΕΦΑΣ γράφει και εκδίδει βιβλία με ποίηση, πεζογραφία, θέατρο, πόλεις και τόπους.