<% Latr = Request.QueryString("Latr") %>
 
Επικοινωνία



ΤΖΙΝΑ ΠΟΛΙΤΗ

ΛΟΓΟΙ, ΑΝΤΙΛΟΓΟΙ, ΣΑΤΙΡΙΚΑ

Η ΓΡΑΦΗ (ΜΟΥ) ΩΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ

Παρουσίαση
ΣΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΑΥΤΗ, το πρώτο κείμενο έχει τον τίτλο: «Πόλεμος και ειρήνη». Εκφωνήθηκε την 26η Οκτωβρίου 1984 ενώπιον του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή. Το θέμα που επέλεξα για τον Πανηγυρικό, δεν προερχόταν αποκλειστικά από τους ρητορικούς τόπους που προσφέρονται για τον εορτασμό ενός εθνικού ιστορικού γεγονότος. Προερχόταν και από την προσωπική εμπειρία μου, αφού είχα ζήσει ως παιδί τον πόλεμο του 1940. [...]

[...] Η παιδική μου ταυτότητα αφομοιώθηκε ακαριαία από τη συλλογική ταυτότητα του εθνικού υποκειμένου. Τρία χρόνια αργότερα, στο σχολείο, μια μεγαλύτερη μαθήτρια με μύησε στην αντίσταση και εντάχτηκα στην ΕΠΟΝ. Από την ημέρα εκείνη συντάχτηκα ανεπιστρεπτί με τις αξίες και τα οράματα του αριστερού συλλογικού υποκειμένου. Πολιτικά, η γενιά μου ήταν και παρέμεινε μια γενιά ρομαντικών, καθοδηγούμενη έως το γήρας από εκείνη την πρώτη βιωματική εμπειρία πού συσχέτιζε την κοινωνική δικαιοσύνη με τα πάθη της ψυχής, πέρα από τις όποιες γνώσεις και διανοητικές αναλύσεις.



[...] Γνωρίζω πώς κάθε συγγραφική μου αντίδραση σε πολιτικά γεγονότα και πολιτικές θέσεις, ιδιαίτερα στην κυβερνητική στρεψοδικία σε θέματα παιδείας, εκπορεύεται άμεσα από το θυμικό, την έκφραση του οποίου έρχεται να στηρίξει μια διανοητική σκευή η οποία αγνοεί την πολιτική επιστήμη. Για μένα, τα κίνητρα αυτής της γραφής εντάσσονται σε μια διαδικασία εντελώς διαφορετική από αυτή που κατευθύνει την επιστημονική μου γραφή, επιθυμία της οποίας είναι πρωτίστως η κατάκτηση του αντικειμένου το οποίο εξερευνά, και δευτερευόντως η επιστημονική αναγνωστική κοινότητα. Σε αντίθεση, η πολιτική, αυθόρμητη γραφή μου επιθυμεί την άμεση μετάδοση του συναισθήματος και του μηνύματος σε δέκτες που δεν ανήκουν σε μια συγκεκριμένη κοινότητα.

Τ.Π.

Η Τζίνα Πολίτη συγκεντρώνει στον παρόντα τόμο κείμενα που τα χαρακτηρίζει ένας μαχητικός παρεμβατικός στοχασμός για τα πανεπιστήμια, τη σχέση κράτους και παιδείας, το ρόλο των καθηγητών, τα πανεπιστημιακά συγγράμματα, τον ρόλο της ανώ­τατης παιδείας στη σημερινή κοινωνία, τη σχέση πανεπιστημίων - οικονομίας - πολιτικής, καθώς και μια σει­ρά κείμενα παρέμβασης σε φλέγοντα ζητήματα της ανανεωτικής Αριστεράς, πάντα με άξονα την παιδεία και την κουλτούρα.

«Σύμφωνο, λοιπόν, με τη ρήση του Επίκτητου, η γενική πρόταση " όλοι είναι ίδιοι ", η οποία έχει γίνει ένα από τα δημοφιλέστερα μοτίβα του καθημερινού λόγου των νεοελλήνων, όταν εκφέρεται, δεν περιγράφει κάποια πραγματικότητα αλλά το " θυμοειδές " του ομιλητή και μια φαντασιακή, μειωτική εικόνα η οποία έχει σχηματιστεί στη σκέψη του σχετικά με ένα σύνολο. Στόχος της γενικής πρότασης είναι να επικοινωνήσει στον ακροατή την " αγανάκτηση " του ομιλούντος και την πεποίθηση του για κάποια συγκεκριμένη αρνητική ιδιότητα, η οποία χαρακτηρίζει όλα ανεξαιρέτως τα μέλη πού απαρτίζουν κάποιο σύνολο. Παραδείγματος χάρη, " Όλοι οι πανεπιστημιακοί είναι χαραμοφάηδες ", " Όλοι οι πολιτικοί είναι κλέφτες ".»
« Ας μην ξεχνάμε ότι στη φιλελεύθερη σκέψη ο " Πολιτισμός " και το " συμβολικό κεφάλαιο " αποτελούν τον κατεξοχήν χώρο όπου μπορούν να αρθούν οι κοινωνικές αντιθέσεις και να επι­τευχθεί η " ισότης " των πολιτών!»

Εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου
Για περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση παρουσιάσης του βιβλίου πατήστε εδώ.


Βιογραφικά στοιχεία
Η ΤΖΙΝΑ ΠΟΛΙΤΗ, διδάκτωρ της Αγγλικής Λογοτεχνίας, είναι ομότιμη καθηγήτρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ως Fellow του κολεγίου Churchill, δίδαξε επί σειρά ετών στο Πανεπιστήμιο του Cambridge.
Βιβλία και μελέτες της πάνω στην αγγλική, την ελληνική και τη συγκριτική λογοτεχνία έχουν δημοσιευτεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
To 1998 τιμήθηκε με το «Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας και Έρευνας» από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας.
Στις Εκδόσεις Άγρα έχουν κυκλοφορήσει τα βιβλία της Συνομιλώντας με τα κείμενα (1996), Στα όρια της γραφής (1999), Η ανεξακρίβωτη σκηνή (2001), Δοκίμια για το ιστορικό μυθιστόρημα (2004), Περί αμαρτίας, πάθους και άλλων τινών (2006, Βραβείο Δοκιμίου - Λογοτεχνικά Βραβεία περιοδικού Διαβάζω 2007), Περι-διαβάζοντας την αγγλική λογοτεχνία - 1593-1854 - Κείμενα, ιδεολογία, το πολιτικό (2008) καθώς και η μετάφραση του Κορακιου του Ε. Α. Poe, 2000.


Περιεχόμενα

 

Πίσω