<% Latr = Request.QueryString("Latr") %>
 
Επικοινωνία



ΠΕΤΡΟΣ ΠΙΚΡΟΣ

ΣΑ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ

Παρουσίαση
Στα διηγήματα της συλλογής Σα θα γίνουμε άνθρωποι του Πέτρου Πικρού (α΄ έκδοση: 1924) εντυπωσιάζει η έντονη παρουσία των απόκληρων ή ψυχικά διαταραγμένων τύπων, ακόμα και η τολμηρή ανάδειξη όψεων μιας αποκλίνουσας σεξουαλικότητας. Κεντρική θέση στο βιβλίο κατέχει η ομώνυμη νουβέλα με την ιστορία μιας πόρνης που επιχειρεί μάταια να ξεφύγει από τη μοίρα της, δραπετεύοντας από το Καφέ Αμάν «Ο Υπόγειος Παράδεισος». Οι ήρωες του Πικρού κινούνται στο περιθώριο της πόλης, στα μέρη που συστήνουν το κρυφό πρόσωπό της: πορνεία, φυλακές, στρατώνες, κακόφημα στέκια, χώροι ασφυκτικοί, χαμηλά φωτισμένοι, που εντείνουν το κλίμα του ψυχολογικού αδιεξόδου και του κοινωνικού αποκλεισμού τους.
Παρά την απόσταση που μας χωρίζει από την πρώτη του έκδοση, το βιβλίο προσελκύει τον σημερινό αναγνώστη, όχι μόνο γιατί είναι γραμμένο σε μια γλώσσα που ακούγεται ακόμα ολοζώντανη, αλλά και επειδή διαθέτει μια αφηγηματική τεχνική που καθόλου δεν μυρίζει λογοτεχνική ναφθαλίνη.
Το Σα θα γίνουμε άνθρωποι είναι το δεύτερο μέρος της τριλογίας του Πέτρου Πικρού Χαμένα Κορμιά, που συμπληρώνεται με την ομώνυμη συλλογή διηγημάτων και το μυθιστόρημα Τουμπεκί.

Στην παρούσα έκδοση περιλαμβάνεται ανθολόγιο κριτικών που επιμελήθηκε η Χριστίνα Ντουνιά, η οποία έγραψε επίσης την Εισαγωγή και το Χρονολόγιο βιογραφίας και εργογραφίας του Πικρού.


Απόσπασμα
Για να κατεβάσετε απόσπασμα του βιβλίου σε μορφή pdf πατήστε εδώ.

Βιογραφικά στοιχεία
Ο Πέτρος Πικρός, ένας από τους πιο σημαντικούς συγγραφείς της δεκαετίας του ’20, γεννήθηκε το 1895 στην Κωνσταντινούπολη, μεγάλωσε στην Ελβετία, σπούδασε Ιατρική στο Παρίσι και Βιοχημεία στη Γερμανία. Πεζογράφος, δημοσιογράφος, κριτικός, μεταφραστής, ρήτορας των φοιτητικών και εργατικών συγκεντρώσεων, προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις, τόσο με τη συμμετοχή του στο αριστερό κίνημα όσο και με την ιδιότυπη πεζογραφία του. Ασχολήθηκε με την παιδική λογοτεχνία με εξαιρετική επιτυχία, διετέλεσε αρχισυντάκτης του Ριζοσπάστη και εκδότης του περιοδικού Πρωτοπόροι, ενώ εργάστηκε και ως μαχητικός ρεπόρτερ σε πολλές εφημερίδες. Με το ψευδώνυμο «Το κάθισμα 13» κράτησε τη στήλη του θεάτρου στην εφημερίδα Πατρίς (1929-1935). Τα πιο σημαντικά πεζογραφικά του έργα είναι η τριλογία Χαμένα Κορμιά (Χαμένα ΚορμιάΣα θα γίνουμε άνθρωποιΤουμπεκί, 1922-1927) και το μυθιστόρημα Η λαμπηδόνα του βυθού που εκδόθηκε το 1955, λίγους μήνες πριν από το θάνατό του.


Περιεχόμενα

Εισαγωγή, της Χριστίνας Ντουνιά
Πρόλογος του συγγραφέα

ΣΤΟ ΚΑΤΩΦΛΙ

ΣΑ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ

Μέρος Πρώτο
Μέρος Δεύτερο

ΜΠΑΛΑΝΤΑ ΣΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ

ΔΥΟ ΓΙΟΡΤΕΡΑ

Λαμπρή στο χαμόσπιτο
Ο μπουναμάς

ΧΟΥΑΝΙΤΑ

ΟΙ ΓΑΜΟΙ ΤΗΣ ΙΡΜΑΣ

Ο ΑΦΟΡΕΣΜΕΝΟΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΜΙΛΟΥΣΕ

ΕΠΙΜΕΤΡΟ
Ανθολόγιο Κριτικών
Στοιχεία Βιογραφίας και Εργογραφίας
Γλωσσάρι

 

Πίσω