<% Latr = Request.QueryString("Latr") %>
 
ΕπικοινωνίαΓΙΑΝΝΗΣ ΑΤΖΑΚΑΣ

ΘΟΛΟΣ ΒΥΘΟΣ

Παρουσίαση
Κυκλοφόρησε το δεύτερο βιβλίο του συγγραφέα Γιάννη Ατζακά, μετά τα Διπλωμένα Φτερά, βιβλίο που επαίνεσαν θερμά οι κριτικοί και το κοινό.
Υπήρχε πάντα μέσα του η βαθιά χαρακιά που άφησε το πέρασμα από τις μετεμφυλιακές εκείνες παιδοπόλεις -ένδοξους βασιλικούς τόπους υποταγής και χειραγώγησης, σταθμούς καθαγιασμένους μόνον κατ’ όνομα: «Απόστολος Παύλος», «Άγιος Χαράλαμπος», «Καλή Παναγιά», «Άγιος Δημήτριος», Αθήνα, Βέροια, Θεσσαλονίκη, 1949-1955.
Έχοντας από καιρό διανύσει τις περισσότερες από τις αναπότρεπτες διαδρομές του, ο Γιάννης Αρχοντής φτάνει μόνος του ένα απόγευμα του Ιουνίου σε κάποια ερημική ακτή του Αιγαίου. Δεν ήταν τόσο η ανάγκη ενός τελικού απολογισμού, όσο η επίμονη «αναζήτηση του χαμένου χρόνου» και των σημαδιών που άφησε μέσα του μια εποχή ερμητικά κλειστή, όπως τα περίκλειστα και περίλαμπρα ιδρύματα, όπου έζησε έξι από τα πρώτα παιδικά χρόνια του.
Εκεί, την ώρα που ένα φωταγωγημένο καράβι περνά ανοιχτά μέσα στη νύχτα, από τον «θολό βυθό» της μνήμης του, όπου για περισσότερο από πενήντα χρόνια το είχε απωθήσει, αναδύεται απροσδόκητα το φάσμα του παιδιού που κάποτε υπήρξε, για να πει επιτέλους ολόκληρη την παλιά ιστορία του.


Όσο κρατά η κοφτερή «νύχτα του Θεριστή», μπροστά στο σκοτεινιασμένο πέλαγος, ο ώριμος άντρας και το ξεριζωμένο αγόρι εμπλέκονται σε δύο παράξενους και σχεδόν παράλληλους μονολόγους. Ο συγχρονισμός της άγουρης μνήμης με την ύστερη κρίση διχάζει σε δύο όψεις το πρόσωπο του Γιάννη, κάνοντας την ίδια στιγμή τραύμα και ίαση να συνυπάρχουν.
Το Παιδί μιλά ακατάπαυστα, μ’ όλη την άγνοια και την αθωότητα της ηλικίας του, αν και με απροσδόκητη μερικές φορές ακρίβεια· ανασύρει, μέρα με τη μέρα, τα καταχωνιασμένα χρόνια του σε κείνα τα παιδικά στρατόπεδα· διασχίζει ακόμη μία φορά με οδύνη την άνυδρη έρημο, αναζητώντας τη χαμένη πηγή της αληθινής αγάπης. Ενώ οι αραιές «παρεμβάσεις» του ώριμου άντρα μοιάζει να απευθύνονται μόνο στον ίδιο, αφού αυτό που αναζητά, πίσω από τις εμμονές, τις απωθήσεις και τις φοβίες του, δεν είναι παρά το δικό του πραγματικό πρόσωπο.


Εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου
Για περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση παρουσιάσης του βιβλίου στη Θεσσαλονίκη πατήστε εδώ, για την εκδήλωση παρουσιάσης του βιβλίου στη Βέροια πατήστε εδώ, ενώ για την εκδήλωση παρουσιάσης του βιβλίου στην Αθήνα πατήστε εδώ.

Βιογραφικά στοιχεία
Ο Γιάννης Ατζακάς γεννήθηκε το 1941 στον Θεολόγο της Θάσου. Αποφοίτησε το 1966 από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και από το 1975 εργάστηκε στην Ιδιωτική και τη Δημόσια Μέση Εκπαίδευση. Ο Θολός Βυθός είναι το δεύτερο πεζογράφημά του και, με τα Διπλωμένα φτερά (Άγρα 2007), αποτελεί διλογία.

Περιεχόμενα
Φθινοπωρινή κάθοδος
Στην κόψη του λόγου
Πρόσωπο με πρόσωπο
Η νύχτα του Θεριστή
ΚΑΣΤΡΙ
ΙΩΣΗΦΟΓΛΕΙΟ
ΚΑΛΗ ΠΑΝΑΓΙΑ
Ομάς «Βίτσι»
Στερνό δάκρυ
Σπαθιά από κρύσταλλο
Γεράκια και περιστέρια
Δυτικά της Εδέμ
"Field Day" ή Το παιχνίδι είναι ευτυχία
Νερό βουρκωμένο
Η Αλίκη στη χώρα των παιδιών
«Γαλάζια Ελλάδα...»
Οι νύχτες των παραμυθιών
Άγρια άνοιξη
«Ανταρτόπληκτα» και «σεισμόπληκτα»
Η μαύρη φανέλα
«Μάθε παιδί μου γράμματα»
Αίμα γλυκό
ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Τα φώτα λάμπουν
Άδεια εξόδου
Εκτός των τειχών
Αίσιον και ευτυχές το 1955
Μυστική ζωή
Η έξοδος
Αποσπάσματα / Φωτογραφίες


Πίσω